Krewetki z kurkami

M&B
Krewetki z kurkami

Krewetki z kurkami to sezonowa potrawa, którą można przyrządzić na romantyczną kolację na ciepło. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z greckiej restauracji, w której byliśmy pewnej soboty, aby uczcić zakończenie prowadzonego przez nas projektu. Podana tam przystawka tak nam zasmakowała, że postanowiliśmy spróbować ją odtworzyć w domu. Krewetki z kurkami pojawiły się więc jakiś czas później na naszym stole, już bez żadnej okazji, choć oczywiście taki posiłek stał się okazją do wspólnego, dłuższego posiedzenia przy stole w towarzystwie świec i spokojnej muzyki. 🙂

Składniki na krewetki z kurkami

  • 250 g kurek
  • 1 opakowanie (225 g) krewetek mrożonych Vannamei
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka rosołu drobiowego lub wołowego
  • masło klarowane do smażenia




Wykonanie

Marchewkę obrać, przy pomocy obieraczki do warzyw zeskrobywać długie, cienkie paski.

Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem, a następnie, jeśli jest taka potrzeba, szybko opłukać w wodzie. Odciąć końcówki nóżek, większe kurki pokroić ma mniejsze kawałki. Osuszyć.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić paski marchewki, chwilę podsmażać. Dodać kurki, smażyć je ok. 5 minut, następnie wlać rosół, gotować kilka minut.

W tym czasie wyjąć krewetki z zamrażalnika, opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, wrzucić na patelnię. Całość gotować ok. 2 minut, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.

Krewetki z kurkami podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem grzanek z pełnoziarnistych bułeczek, ryżu ugotowanego na sypko lub makaronu fusilli bądź pappardelle.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Krewetki z kurkami
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis