Krewetki z kurkami
Krewetki z kurkami to sezonowa potrawa, którą można przyrządzić na romantyczną kolację na ciepło. Pomysł na to danie zaczerpnęliśmy z greckiej restauracji, w której byliśmy pewnej soboty, aby uczcić zakończenie prowadzonego przez nas projektu. Podana tam przystawka tak nam zasmakowała, że postanowiliśmy spróbować ją odtworzyć w domu. Krewetki z kurkami pojawiły się więc jakiś czas później na naszym stole, już bez żadnej okazji, choć oczywiście taki posiłek stał się okazją do wspólnego, dłuższego posiedzenia przy stole w towarzystwie świec i spokojnej muzyki. 🙂
Składniki na krewetki z kurkami
- 250 g kurek
- 1 opakowanie (225 g) krewetek mrożonych Vannamei
- 1 marchewka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 szklanka rosołu drobiowego lub wołowego
- masło klarowane do smażenia
|
Wykonanie
Marchewkę obrać, przy pomocy obieraczki do warzyw zeskrobywać długie, cienkie paski.
Kurki dokładnie oczyścić pędzelkiem, a następnie, jeśli jest taka potrzeba, szybko opłukać w wodzie. Odciąć końcówki nóżek, większe kurki pokroić ma mniejsze kawałki. Osuszyć.
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić paski marchewki, chwilę podsmażać. Dodać kurki, smażyć je ok. 5 minut, następnie wlać rosół, gotować kilka minut.
W tym czasie wyjąć krewetki z zamrażalnika, opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, wrzucić na patelnię. Całość gotować ok. 2 minut, wsypać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Krewetki z kurkami podawać od razu po przygotowaniu z dodatkiem grzanek z pełnoziarnistych bułeczek, ryżu ugotowanego na sypko lub makaronu fusilli bądź pappardelle.
|