Gęś pieczona w całości II
Listopad, czas więc pomyśleć o dawnej tradycji pieczenia gęsi na Świętego Marcina. Po zeszłorocznej bardzo smacznej gęsi upieczonej wg przepisu Jamiego Oliviera, w tym roku także zdecydowaliśmy się na gęś pieczoną w całości. Teraz mamy nie tylko dużo pysznego mięsa, ale także smalcu, które z pewnością połączymy we francuskim smarowidle rillettes.
Składniki na gęś pieczoną w całości
- 1 cała gęś (ok. 5 kg)
- 2 limonki
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1/2 kory cynamonu
- 8 goździków
- 2 cząstki gwiazdki anyżu
- 2 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki imbiru
|
Wykonanie
W moździerzu rozgnieść kozieradkę, korę cynamonu, goździki, anyż i sól himalajską. Dodać kardamon, biały pieprz oraz imbir.
Sparzyć i wyszorować limonki i cytryny, zetrzeć skórkę i wymieszać ją z przyprawami.
Tuszkę gęsi umyć, usunąć szyję oraz nadmiar tłuszczu z okolic kupra i szyi. Osuszyć ją papierowym ręcznikiem, natrzeć z zewnątrz i w środku przygotowaną mieszanką przypraw. Do środka włożyć otarte cytryny i limonki, zaszyć otwory lub spiąć je wykałaczkami. Ostrym szpikulcem ponakłuwać pierś i gęściej okolice ud, żeby tłuszcz lepiej się wytapiał. Odstawić na 60 minut.
Gęś położyć piersią do dołu na dużej i głębokiej blasze, obok położyć odcięty wcześniej tłuszcz, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 30 minut. Po tym czasie gęś odwrócić na drugą stronę, wyjąć włożone kawałki tłuszczu, mięso polać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar zebrać do słoika. Zmniejszyć temperaturę do 160oC, piec z termoobiegiem 3-3,5 godziny, co 30 minut polewając mięso gęsi zbierającym się tłuszczem. Cały czas zlewać nadmiar wytapiającego się tłuszczu.
Po upieczeniu gęś pieczoną w całości pozostawić 15 minut w uchylonym piekarniku.
|
1 Komentarze
Zuza
3 listopada 2017 at 22:40
mmm poezja 🙂