Zakwas na barszcz biały
Przepis na domowy zakwas na barszcz biały, który robi się praktycznie sam. Podstawą udanego wielkanocnego barszczu białego jest właśnie zakwas, najlepszy taki zrobiony w domu. Najważniejsze w jego zrobieniu jest użycie mąki pszennej razowej (typ 2000), my przestrzegamy jeszcze zasady używania do mieszania drewnianej łyżki. Zakwas na barszcz po kilku dniach może zacząć się pienić, jest to jednak naturalny proces, który występuje podczas każdego kiszenia. Nie należy się więc obawiać, że nie będzie z czego zrobić wielkanocnej zupy – na pewno wszystko dobrze się ukisi i w niedzielny poranek będzie można zajadać pyszny barszcz biały z kiełbaską i jajeczkiem. 🙂
Zakwas na barszcz biały – składniki
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej razowej
- 500 ml przegotowanej wody
- 4 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 10 ziarenek kolorowego pieprzu
- 1 łyżka majeranku
Wykonanie
Do czystego, wyparzonego gorącą wodą litrowego słoika wsypać mąkę pszenną razową oraz roztarty w dłoniach majeranek. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, obrane i lekko rozgniecione dłonią ząbki czosnku. Wlać przegotowaną, letnią wodę, całość wymieszać drewnianą łyżką. Słoik przykryć gazą, zawiązać sznurkiem lub założyć gumkę recepturkę. Zakwas odstawić na 5-7 dni, każdego dnia zamieszać drewnianą łyżką.
Z zakwasu wyjąć kawałki czosnku, liście laurowe i przyprawy. Domowy zakwas na wielkanocny barszcz biały przelać do czystego słoiczka lub butelki, szczelnie zakręcić i schować do lodówki. Można go tam przechowywać nawet przez dwa tygodnie.
Polecamy także skorzystać z innych naszych propozycji – kliknijcie tutaj, aby zobaczyć nasze świąteczne wielkanocne przepisy.
2 Komentarze
M&B
3 marca 2022 at 19:43
Będzie super zupka. 🙂
Ola
3 marca 2022 at 18:06
Jeszcze nigdy nie robiła, zawsze z torebki. W tym roku spróbuję z tego przepisu.