Mazurek cytrynowy

O mazurku cytrynowym myśleliśmy od początku tegorocznych przygotowań do świątecznych wypieków. Od razu wiedzieliśmy, że chcemy go zrobić na kruchym cieście z gotowanych żółtek, a masę cytrynową zrobimy z domowego budyniu i serka mascarpone, na koniec ozdobimy nasz świąteczny wypiek karmelizowanymi cytrynami. Aby zrobić mazurek cytrynowy potrzeba trochę czasu, ale z pewnością warto go upiec i postawić na świątecznym stole, po sycącym posiłku będzie on miłym, słodko-kwaśnym uwieńczeniem rodzinnego spotkania.
Mazurek cytrynowy – składniki
Kruche ciasto na gotowanych żółtkach:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g mąki krupczatki
- 100 g zimnego masła
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 100 g cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie cytrynowe:
- sok z 1 cytryny
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1/2 czubatej łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 150 g mascarpone
Karmelizowana cytryna:
- 1 cytryna
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie
Kruche ciasto na gotowanych żółtkach:
Obie mąki przesiać na blat, dodać do nich cukier oraz pokrojone masło, całość posiekać nożem. Wsypać starte na drobnej tarce ugotowane żółtka, dodać kwaśną śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć je w folię spożywczą, włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć, z 2/3 ulepić na papierze do pieczenia prostokąt o wymiarach ok. 20/30 cm, wyrównać brzegi, odcinając nadmiar ciasta. Z reszty ciasta uformować wałeczki, poprzeplatać je w parach i ułożyć na brzegu prostokąta, lekko docisnąć. Środek ciasta ponakłuwać widelcem, włożyć na 30 minut do lodówki.
Kruche ciasto na gotowanych żółtkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec ok. 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wypiek wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia.
Cytrynowe nadzienie:
Z cytryny wycisnąć sok, uzupełnić go do 250 ml wodą. Odlać 1/3 szklanki płynu, dodać do niego obie mąki oraz żółtko, dokładnie wymieszać. Resztę mieszaniny zagotować, wlać mączną zawiesinę, ciągle mieszając ponownie zagotować. Cytrynowy budyń przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała ona budyniu, co zapobiegnie powstaniu kożucha. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone lekko podbić mikserem, miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać zimny budyń.
Karmelizowana cytryna:
Cytrynę sparzyć, wyszorować i pokroić w dość grube krążki.
Na patelnię wsypać cukier, rozpuścić go na średnim ogniu, od czasu do czasu przemieszać. Następnie ułożyć na nim kawałki cytryny i karmelizować je z każdej strony, aż będą szkliste. Wyjąć na papier do pieczenia, przestudzić.
Wykonanie
Na upieczone kruche ciasto na żółtkach wyłożyć cytrynowe nadzienie i udekorować karmelizowaną cytryną.
Mazurek cytrynowy wstawić na kilka godzin do lodówki.
Podobne przepisy





