Torcik mleczna kanapka
Inspiracją do zrobienia torciku „mleczna kanapka” był przygotowany przez Bartka tort na moje urodziny. Połączenie czekoladowego ciasta z masą z mleka w proszku bardzo przypadło nam do gustu, więc postanowiliśmy pomysł nieco udoskonalić. W naszej nowej wersji kremu jest więcej, a do tego jest on lżejszy i bardziej puszysty. W ten sposób uzyskaliśmy pyszne ciasto, które dla niektórych było powrotem w smaki znane z dzieciństwa.
Torcik mleczna kanapka – składniki
Czekoladowe ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g miękkiego masła
- 125 g cukru
- 125 ml mleka
- 3 jajka o temperaturze pokojowej
- 30 g kakao
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem z mleka w proszku:
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
Polewa czekoladowa:
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 150 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
- mleko do nasączenia ciasta
- posypka karmelowa
|
Przygotowanie
Czekoladowe ciasto:
Masło z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć mikserem na puszystą masę (około 15 minut), następnie wbijać kolejno jajka i miksować do połączenia się składników.
Do masy wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać szczyptę soli, zmiksować, po czym dolać mleko, ponownie zmiksować.
Czekoladowe ciasto przelać do tortownicy (28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka. Pozostawić w uchylonym piekarniku na 10 minut, wyjąć i przestudzić.
Krem z mleka w proszku:
Mleko zagotować z cukrem, odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć na puszystą białą masę. Wlać wystudzone mleko, miksować do połączenia się składników. Wsypać mleko w proszku, ponownie zmiksować.
Polewa czekoladowa:
Polewę czekoladową przygotować, gdy ciasto będzie już zimne.
Śmietankę kremówkę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą, nie doprowadzając do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
Wykonanie
Ciasto czekoladowe przekroić wzdłuż na pół, spód nasączyć mlekiem, następnie rozprowadzić krem z mleka w proszku. Drugą połówkę ciasta pokruszyć, rozsypać na mlecznym kremie, docisnąć dłonią i również zwilżyć mlekiem. Na wierzch wylać polewę czekoladową, ozdobić karmelową posypką.
Torcik mleczna kanapka wstawić do lodówki, a przed podaniem wyjąć godzinę wcześniej, aby krem z mleka w proszku zrobił się miękki i puszysty.
|
1 Komentarze
Zjedzmy
20 maja 2017 at 08:51
Tort wygląda fenomenalnie! 🙂 Na pewno tak samo smakuje!