Robiąc kaczkę konfitowaną, przygotowane w ten sposób udka wykorzystaliśmy do zrobienia rillettes, czyli francuskiego smalcu. Pomysł na to smarowidło do pieczywa poznaliśmy, uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Łukasza Konika i przekazaliśmy go dalej częstując nim Koleżanki z pracy. Gdy ktoś nie ma czasu na konfitowanie kaczki, może użyć mięsa pozostałego z pieczenia i zalać go wytopionym tłuszczem – sposób pod linkiem.
Składniki na francuski smalec rillettes
- 2 kacze udka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- kaczy smalec do gotowania
|
Wykonanie
Udka kacze umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć mieszaniną posiekanego czosnku, majeranku, rozmarynu, soli oraz pieprzu. Odstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wrzucić do rozgrzanego kaczego smalcu, gotować 2,5-3 godziny, na małym ogniu, tłuszcz ma lekko pyrkać. Po tym czasie udka kacze wyjąć na talerz, rozdrobnić widelcami.
Do słoiczka włożyć drobno posiekaną cebulę oraz mięso z udek, zalać gorącym tłuszczem z konfitowania. Wymieszać, szczelnie zamknąć.
Francuski smalec rillattes podawać jako smarowidło do pieczywa.
|
Świetna sprawa. Takie domowe przetwory są najlepsze i przynajmniej wiadomo co się je 🙂 Super!