Zupa krem z batatów

Zupa krem z batatów to świetny pomysł na przygotowanie szybkiego, smacznego i gorącego posiłku. Sprawdził się i u nas, gdy pewnego dnia wróciliśmy dość późno do domu, a w lodówce nie mieliśmy przygotowanego wcześniej obiadu. Na szczęście mieliśmy bataty, z których dosłownie w pół godziny zrobiliśmy zupę krem.
Zupa krem z batatów – składniki
- 2 bataty
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 kawałek papryczki chili
- 4-5 ziarenek kolendry
- 2-3 ziarenka pieprzu
- sól do smaku
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Bataty, cebulę i marchewkę obrać, pokroić w dużą kostkę.
Chili, kolendrę i pieprz rozgnieść w moździerzu.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać przyprawy, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone warzywa, smażyć ok. 5 minut, po czym przełożyć zawartość patelni do garnka. Dolać wywar warzywny, gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Odstawić z ognia, zblendować do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji, w razie potrzeby doprawić do smaku solą.
Zupę krem z batatów podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub kleksem kwaśnej śmietany.
|
Podobne przepisy
