Ogórki curry
Ogórki curry na pierwszy rzut oka zachęcają do siebie kolorem, ale ich prawdziwe walory odkrywa się po pierwszym kęsie. Ogórki w zalewie curry na zimę są jednocześnie słodkie, kwaśne i pikantne, doskonałe więc do kanapek lub zakąsek. Ogórki z orientalną przyprawą curry robi się bardzo szybko, równie szybko także znikają. Muszę powiedzieć, że po ogórkach z chili, te ogórki będą moimi ulubionymi zimowymi przetworami z tych warzyw. 🙂
Ogórki curry – składniki
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów
- 2 łyżki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 3 goździki
|
Wykonanie
Szklanka = 250 ml
Świeże i jędrne ogórki gruntowe dwukrotnie umyć. Ogórki nie powinny być przerośnięte, czyli zbyt szerokie i duże, wtedy w ich środku nie ma dużych pestek. Ogórki obrać oraz pokroić wzdłuż w cienkie paski.
Ogórki ułożyć ciasno w dokładnie umytych i wyparzonych słoikach (3 o pojemności ok. 350 ml lub 2 o pojemności 500 ml). Dokładnie umyć i wyparzyć także zakrętki.
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę oraz ocet. Wsypać cukier, sól, curry, słodką paprykę, gorczycę oraz pieprz kolorowy, wrzucić także goździki. Postawić na ogień, zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 3 minuty.
Tak przygotowaną zalewą zalać ułożone wcześniej w słoikach ogórki, zakręcić słoiki.
Ogórki curry włożyć do garnka, na którego dno położona jest ściereczka. Zalać ciepłą wodą, mniej więcej do 2/3 wysokości słoików i postawić na ogień. Pasteryzować przez ok. 8 minut, od momentu zagotowania się wody.
Gorące słoiki wyjąć ostrożnie z wody (używając rękawicy kuchennej), postawić na desce nakrętkami do dołu, przykryć ręcznikiem. Pozostawić je w ten sposób do całkowitego wystygnięcia.
|