Kotlety z fasoli
Okazało się, że fasoli Jaś i czerwonej namoczonej na czulent było za dużo i musieliśmy coś z niej zrobić. Przypomniałam sobie, że dawno temu w domu robiłam kotlety z fasoli, które wszystkim smakowały, więc pomysł na nadwyżkę już był. Gotowanie fasoli z przyprawami sprawiło, że miała ona wspaniały smak i kotlety wystarczyło doprawić tylko majerankiem, solą oraz pieprzem. Kotlety z fasoli są bardzo sycącą potrawą, wystarczą proste dodatki, aby skomponować obiad, można je także potraktować jako dodatek do kanapek.
Składniki na kotlety z fasoli
- 200 g fasoli Jaś
- 100 g czerwonej fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 5 igiełek rozmarynu
- 5 ziarenek pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki majeranku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- bułka tarta do panierowania
|
Wykonanie
Fasolki zalać dużą ilością zimnej wody, odstawić na noc do namoczenia. Rano zlać wodę, zalać fasole świeżą, zimną wodą i dodać przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, rozmaryn, pieprz), gotować do miękkości, pod koniec gotowania wsypać 1/2 łyżeczki soli. Fasolę odcedzić, ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, marchewkę i pietruszkę, podsmażać do miękkości.
Fasolę oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Dodać jajka, majeranek roztarty w dłoniach oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić jednolitą masę.
Z masy fasolowej formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor.
Kotlety z fasoli podawać z sosem np. holenderskim lub czosnkowym i dowolną surówką.
|