Batoniki z płatków jaglanych

Jakiś czas temu w pracy panowała moda na robienie zdrowych, zbożowych batoników. Spośród wielu wersji przynoszonych przez Koleżanki do spróbowania, mnie najbardziej przypadła do gustu ta bezglutenowa z płatków jaglanych. Może nie jest ona najmniej kaloryczna, ale za to słodka i mocno owocowa, a to dzięki użyciu mleka skondensowanego i mnóstwa suszonych i kandyzowanych owoców. Gotowe jaglane batoniki będą doskonałe podczas wiosennych spacerów lub jako słodka przekąska, a ponieważ można je przechowywać w zamkniętym pojemniczku nawet przez miesiąc, długo będziemy się nimi cieszyli. 🙂
Batoniki z płatków jaglanych – składniki
- 200 g płatków jaglanych
- 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1/2 słoiczka kwaskowatego dżemu (wiśniowego, śliwkowego)
- 2 łyżki sezamu
- 5 łyżek suszonych i kandyzowanych owoców (śliwki, rodzynki, papaja, ananasy, żurawina)
|
Wykonanie
Wybrane owoce pokroić na mniejsze kawałki.
Do miski wsypać płatki jaglane, suszone i kandyzowane owoce, sezam. Dodać mleko skondensowane i dżem, dokładnie wymieszać – powinna powstać dość gęsta i klejąca masa.
Blachę do pieczenie wyłożyć papierem, wylać masę, dokładnie docisnąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec ok. 30 minut. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty lub prostokąty.
|
Podobne przepisy
