Batoniki z płatków jaglanych

M&B
Batoniki z płatków jaglanych

Jakiś czas temu w pracy panowała moda na robienie zdrowych, zbożowych batoników. Spośród wielu wersji przynoszonych przez Koleżanki do spróbowania, mnie najbardziej przypadła do gustu ta bezglutenowa z płatków jaglanych. Może nie jest ona najmniej kaloryczna, ale za to słodka i mocno owocowa, a to dzięki użyciu mleka skondensowanego i mnóstwa suszonych i kandyzowanych owoców. Gotowe jaglane batoniki będą doskonałe podczas wiosennych spacerów lub jako słodka przekąska, a ponieważ można je przechowywać w zamkniętym pojemniczku nawet przez miesiąc, długo będziemy się nimi cieszyli. 🙂

Batoniki z płatków jaglanych – składniki
  • 200 g płatków jaglanych
  • 1 opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 1/2 słoiczka kwaskowatego dżemu (wiśniowego, śliwkowego)
  • 2 łyżki sezamu
  • 5 łyżek suszonych i kandyzowanych owoców (śliwki, rodzynki, papaja, ananasy, żurawina)




Wykonanie

Wybrane owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Do miski wsypać płatki jaglane, suszone i kandyzowane owoce, sezam. Dodać mleko skondensowane i dżem, dokładnie wymieszać – powinna powstać dość gęsta i klejąca masa.

Blachę do pieczenie wyłożyć papierem, wylać masę, dokładnie docisnąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec ok. 30 minut. Wyjąć, pozostawić do przestygnięcia, a następnie pokroić na kwadraty lub prostokąty.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Batoniki z płatków jaglanych
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis