Crème brûlée

M&B
Crème brûlée

Akcesoria do francuskiego deseru crème brûlée komponowałam od dłuższego czasu. Najpierw pojawiła się opalarka gazowa, jakiś czas później kolorowe kokilki. Jednak ciągle coś innego, pilniejszego było do zrobienia na stronę, więc crème brûlée czekał na swoją kolejkę. Dopiero tej zimy, ponurej i zimnej, zapiekany deser ze śmietanki osłodził nam niedzielne popołudnie. Pierwsza wersja, wykonana wg angielskiego przepisu, wyszła przepyszna, ale bardzo lekka i puszysta – taka słodka pianka. Przy drugim podejściu zamiast 42% kremówki użyliśmy 36% i zrezygnowaliśmy z pieczenia w kąpieli wodnej. Efektem tych zmian było crème brûlée o dobrej konsystencji i takim samym wyśmienitym smaku. 🙂

Składniki na crème brûlée

Dodatkowo:

  • cukier na wierzch




Wykonanie

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wydrążyć nasionka.

Do garnka wlać śmietanę kremówkę, wsypać cukier, dodać ziarenka wydrążone z laski wanilii wraz ze strąkiem, podgrzewać na małym ogniu do momentu zagotowania się. Zdjąć z ognia, zostawić do przestygnięcia.

W naczyniu wymieszać żółtka, nie ucierać, aby się nie napowietrzyły, wlać chochelkę przestudzonej, ale ciepłej kremówki, rozmieszać, wlać pozostały płyn i wymieszać. Mieszaninę przelać przez gęste sitko, żeby pozbyć się grudek i strąków wanilii.

Do przygotowanych kokilek rozlać przygotowany płyn, wstawić do piekarnika nagrzanego do 90oC, piec z termoobiegiem 50 minut. Wyjąć, odstawić do całkowitego wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki na kilka godzin.

Crème brûlée posypać cukrem (ok. 2 łyżeczki na kokilkę), roztopić go, używając palnika co crème brûlée.




crème brûlée

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Crème brûlée
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis