Sałatka z ciecierzycy i buraka

Sałatka z ciecierzycy i buraka powstała w wyniku naszych marcowych postanowień, że będziemy jeść większą ilość warzyw. Ponieważ tego dnia gotowaliśmy buraczki do hummusu, dwa z nich użyliśmy do zrobienia kolorowej i zdrowej sałatki. Pierwszego dnia sałatkę z ciecierzycą i burakiem zjedliśmy nie mieszając składników, zaś resztę wymieszaliśmy, uzyskując piękny, głęboki buraczkowy kolor. Taki pomysł na warzywa bardzo nam się podoba, a włączając w to regularne jedzenie ryb, myślimy, że niebawem trzeba będzie zmienić nasz blogowy profil na fit. 😉
Sałatka z ciecierzycy i buraka – składniki
- 400 g ciecierzycy w słoiku
- 2 średnie buraki
- 2 średnie bataty
- rukola
Dressing:
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Buraki umyć, ugotować do miękkości (ok. 40-50 minut).
Bataty umyć, ugotować w osobnym garnku do miękkości – 20-25 minut.
Warzywa po ugotowaniu wyjąć z wody, pozostawić do przestygnięcia, następnie obrać i pokroić w kostkę – buraki w mniejszą.
Ciecierzycę odcedzić, opłukać, pozostawić na sicie do odkapania.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
W miseczce wymieszać składniki dressingu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu wymieszać z ciecierzycą i batatami, drugą połowę z buraczkami.
Przygotować porcje sałatki, wykładając na dnie półmiska liście rukoli, na nich rozłożyć ciecierzycę oraz bataty. Na wierzch sałatki wyłożyć pokrojone buraczki.
Sałatkę z ciecierzycy i buraka można również przed podaniem wymieszać, jednak wtedy wszystkie składniki zabarwią się na buraczkowo.
|
Podobne przepisy
