Żeberka w słodko-pikantnej marynacie

M&B
Żeberka w słodko-pikantnej marynacie

Nasze żeberka w pikantno-słodkiej marynacie to odpowiedź na rozpoczęty sezon grillowania, który wyraźnie już czuć w unoszącym się zapachu smażonego mięsa. Niestety my na grillowanie musimy poczekać do wakacji, więc kupione żeberka upiekliśmy w piekarniku. Dzień wcześniej przygotowaliśmy pikantno-słodką marynatę, która podkreśliła smak mięsa, a razem z wytapiającym się tłuszczem stworzyła bardzo apetyczny sos. Jeszcze kilka tygodni i w ten sposób przygotowane żeberka położymy na ruszcie rozgrzanego grilla. 🙂

Żeberka w słodko-pikantnej marynacie – składniki

  • 1 kg żeberek
  • 5 łyżek ketchupu (pikantnego)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru trzcinowego



Wykonanie

Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.

W naczyniu wymieszać ketchup, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną chili oraz cukier trzcinowy.

Mięso pokryć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.

Następnego dnia żeberka wyjąć na godzinę przed pieczeniem, dodać 3 łyżki oleju oraz pół szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec około 60 minut, od czasu do czasu obracać mięso i smarować marynatą. Dokładny czas pieczenia żeberek zależy od grubości mięsa i ilości tłuszczu – cienkie paski będą potrzebować mniej czasu od grubszych.

Tak zamarynowane żeberka można również upiec na grillu po uprzednim ich pokrojeniu na części.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Żeberka w słodko-pikantnej marynacie
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis