Żeberka w słodko-pikantnej marynacie

Nasze żeberka w pikantno-słodkiej marynacie to odpowiedź na rozpoczęty sezon grillowania, który wyraźnie już czuć w unoszącym się zapachu smażonego mięsa. Niestety my na grillowanie musimy poczekać do wakacji, więc kupione żeberka upiekliśmy w piekarniku. Dzień wcześniej przygotowaliśmy pikantno-słodką marynatę, która podkreśliła smak mięsa, a razem z wytapiającym się tłuszczem stworzyła bardzo apetyczny sos. Jeszcze kilka tygodni i w ten sposób przygotowane żeberka położymy na ruszcie rozgrzanego grilla. 🙂
Żeberka w słodko-pikantnej marynacie – składniki
- 1 kg żeberek
- 5 łyżek ketchupu (pikantnego)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chili
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
|
Wykonanie
Żeberka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
W naczyniu wymieszać ketchup, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną chili oraz cukier trzcinowy.
Mięso pokryć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia żeberka wyjąć na godzinę przed pieczeniem, dodać 3 łyżki oleju oraz pół szklanki wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec około 60 minut, od czasu do czasu obracać mięso i smarować marynatą. Dokładny czas pieczenia żeberek zależy od grubości mięsa i ilości tłuszczu – cienkie paski będą potrzebować mniej czasu od grubszych.
Tak zamarynowane żeberka można również upiec na grillu po uprzednim ich pokrojeniu na części.
|
Podobne przepisy
