Kurczak tikka masala
Wraz z nastaniem chłodniejszych dni nabraliśmy ochoty na sycące i rozgrzewające dania. Stąd pomysł na przygotowanie kurczaka tikka masala, czyli brytyjskiego dania inspirowanego kuchnią indyjską. Sięgnęliśmy po zgromadzone orientalne przyprawy i z przyjemnością znów poczuliśmy ich aromaty roznoszące się po domu. Bo przecież kurczak tikka masala to nie tylko miękkie i soczysto mięso, ale przede wszystkim intensywne zapachy i smaki, które na długo zapadają w pamięć.
Kurczak tikka masala – składniki
- 4-5 udek z kurczaka
Marynata:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki garam masala
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
Sos:
- 750 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 2-3 łyżeczki garam masala
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka oleju
|
Wykonanie
Z udek usunąć kości oraz skórę, mięso pokroić w większą kostkę
Marynata:
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Imbir obrać, drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Do miski przełożyć jogurt, dodać oliwę, czosnek oraz wszystkie pozostała składniki marynaty, wymieszać.
Do marynaty włożyć pokrojone udka, przemieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki, nadziać na patyczki do szaszłyków. Obsmażać partiami przez kilka minut na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Przełożyć je na duży talerz, a gdy wystygną, mięso zdjąć z patyczków.
Sos:
Cebulę oraz czosnek obrać, drobno posiekać.
Imbir obrać, drobno posiekać.
Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, dosypać cukier, czosnek oraz posiekany imbir. Smażyć 2 minuty, po czym dodać garam masala, kolendrę, kmin rzymski, kurkumę, słodką i ostrą paprykę oraz sól. Przemieszać składniki, smażyć kolejne 2 minuty.
Wlać przecier pomidorowy, wymieszać, gotować pod przykryciem 12 minut. Dodać mięso, dusić 20-25 minut. Na koniec wmieszać śmietanę kremówkę.
Kurczaka tikka masala podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub chlebkami naan.
|