Smażona biała kiełbasa na cebuli

M&B
Smażona biała kiełbasa na cebuli

Smażona biała kiełbasa należy do tradycyjnych wielkanocnych potraw. Można ją serwować na różne sposoby np. tylko podsmażoną, z cebulą, z jabłkami lub kiszoną kapustą. My wybraliśmy wariant z cebulą, który wzbogaciliśmy dodatkiem białego wina, dzięki czemu całość nabrała głębokiego, winnego smaku.

Smażona biała kiełbasa na cebuli – składniki
  • 1 kg surowej białej kiełbasy
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • szczypta soli
  • olej do smażenia




Wykonanie

Białe kiełbasy w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.

Cebule obrać, pokroić w piórka.

Na patelni rozgrzać olej, włożyć kiełbasy. Smażyć ok. 25 minut na małym ogniu, często obracając.

Kiełbasy przełożyć na talerz, a na patelnię wsypać cebulę. Smażyć ją do miękkości, często mieszając. Pod koniec wlać wino, dodać majeranek, cukier i szczyptę soli, wymieszać. Pozostawić na ogniu do zredukowania się płynu, następnie na cebuli położyć kiełbasy, aby się zagrzały.

Smażone białe kiełbasy serwować na gorąco wyłożone na cebuli.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Smażona biała kiełbasa na cebuli
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis