Smażona biała kiełbasa na cebuli

Smażona biała kiełbasa należy do tradycyjnych wielkanocnych potraw. Można ją serwować na różne sposoby np. tylko podsmażoną, z cebulą, z jabłkami lub kiszoną kapustą. My wybraliśmy wariant z cebulą, który wzbogaciliśmy dodatkiem białego wina, dzięki czemu całość nabrała głębokiego, winnego smaku.
Smażona biała kiełbasa na cebuli – składniki
- 1 kg surowej białej kiełbasy
- 1/2 kg cebuli
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- szczypta soli
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Białe kiełbasy w kilku miejscach ponakłuwać widelcem.
Cebule obrać, pokroić w piórka.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć kiełbasy. Smażyć ok. 25 minut na małym ogniu, często obracając.
Kiełbasy przełożyć na talerz, a na patelnię wsypać cebulę. Smażyć ją do miękkości, często mieszając. Pod koniec wlać wino, dodać majeranek, cukier i szczyptę soli, wymieszać. Pozostawić na ogniu do zredukowania się płynu, następnie na cebuli położyć kiełbasy, aby się zagrzały.
Smażone białe kiełbasy serwować na gorąco wyłożone na cebuli.
|
Podobne przepisy
