Pieczeń rzymska z jajkiem
Pieczeń rzymska z jajkiem to smaczna potrawa z mięsa mielonego. Dodatek ugotowanego jajka sprawia, że pieczeń rzymska nabiera wielkanocnego wyglądu i można postawić ją na stole obok innych potraw. Zachęcamy do zrobienia pieczeni rzymskiej z jajkiem wg naszego świątecznego przepisu. 🙂
Pieczeń rzymska z jajkiem – składniki
- 1 kg mielonego mięsa z wieprzowiny
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 bułka kajzerka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki majeranku
- 1 pęczek pietruszki
- 1 czubek łyżeczki chili
- 4 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki mleka
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do obsypania formy
|
Wykonanie
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia się, pod koniec wsypać czosnek i chwilę razem smażyć. Zdjąć z ognia, odstawić do przestygnięcia.
Kajzerkę zalać ciepłym mlekiem, namaczać ok. 10 minut, odcisnąć.
Natkę pietruszki opłukać, posiekać.
Jajka ugotowane na twardo obrać.
Do miski włożyć mielone mięso, dodać przesmażoną cebulę wraz z czosnkiem oraz pokruszoną w dłoniach kajzerkę. Wbić jajka, dodać słodką paprykę, majeranek, natkę pietruszki, chili, wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dość długo wyrabiać, aby otrzymać jednolitą masę.
Keksówkę o wymiarach 30/10cm wysmarować margaryną, obsypać bułką tartą. Połowę mięsnej masy włożyć do keksówki, na środku zrobić dłonią wgłębienie, ułożyć ugotowane na twardo jajka. Przykryć resztą mięsa, docisnąć żeby obie części dobrze się zlepiły, wyrównać wierzch.
Keksówkę w mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 50-55 minut.
Pieczeń rzymską z jajkiem wyjąć z piekarnika, zlać wytopiony tłuszcz. Jeśli danie ma być serwowane na gorąco, wyłożyć na półmisek i pokroić na porcje, w przypadku podawania jako zimna przystawka pozostawić w formie do wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki.
|