Sałatka z przepiórczymi jajkami i kuskusem
Nigdy nie jedliśmy przepiórczych jajek, więc gdy nadarzyła się okazja, kupiliśmy opakowanie tego wykwintnego produktu. Długo się nie zastanawialiśmy i część z nich wykorzystaliśmy do przygotowania sałatki z przepiórczymi jajkami i kuskusem. Oczywiście składników było więcej, tak że po ułożeniu ich na talerzu mieliśmy solidną porcję zdrowego, kolorowego i lekkiego posiłku.
Składniki na sałatkę z przepiórczymi jajkami i kuskusem
- 1 opakowanie miksu sałat
- 100 g kaszy kuskus
- 12 przepiórczych jajek
- 12 pomidorków papryczkowych
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 gałązki selera naciowego
- 1 czerwona cebula
Sos:
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki octu balsamicznego (ciemnego)
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki wody
- sól, cukier, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Kaszę kuskus zalać gorącą wodą kilka centymetrów powyżej jej poziomu. Przykryć talerzykiem, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Przemieszać widelcem, aby ziarenka się nie kleiły.
Jajka przepiórki włożyć do garnka z zimną wodą, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Od tego czasu gotować je 3-4 minuty, wyjąć i przestudzić. Obrać, przekroić na połówki.
Pomidorki papryczkowe umyć, pokroić na 2 lub 4 części.
Seler naciowy umyć, pokroić w plastry.
Szczypiorek umyć, posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
W dużej misce ułożyć warstwę sałat, rozsypać kaszę kuskus, ułożyć pomidorki, cebulę, plasterki selera naciowego oraz połówki przepiórczych jajek. Sałatkę z przepiórczymi jajkami i kuskusem posypać szczypiorkiem oraz polać sosem.
|