Szpinakowa rolada

Smaczna i sycąca szpinakowa rolada nie tylko idealnie nadaje się na kolację, ale także jako przekąska. Łączy w sobie kilka różnych smaków, które zaskakująco dobrze się ze sobą komponują. Przygotowanie jej jest szybkie i proste, więc może to propozycja dla Was już na dzisiejszą kolację? 🙂
Szpinakowa rolada – składniki
- 180 g szpinaku mrożonego
- 3 jajka
- 150 g żółtego sera
- 150 g szynki w plastrach
- 200 g serka wiejskiego
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Szpinak rozmrozić, odlać wodę, lekko odcisnąć. Serek wiejski przełożyć na gęste sitko do odkapania.
Do miseczki wbić jajka, dodać szpinak, posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać. Wylać na prostokątną formę (ok. 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na całą powierzchnię masy wyłożyć plasterki sera lub równomiernie posypać startym serem.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Na upieczonym i wystudzonym plastrze szpinakowego ciasta rozłożyć serek wiejski, na nim szynkę. Zwinąć w roladę.
|
Podobne przepisy
