Mrowisko na chruście

Pomysł mrowisko na chruście pochodzi od Siostry Ani. Odrobina miodu, orzechów włoskich i maku sprawia, że zwykłe faworki zamieniają się w atrakcyjnie wyglądający smakołyk karnawałowy. Kalorii nieco więcej, ale któż by na to zwracał uwagę podczas ostatkowych zabaw, skoro mrowisko z ciasta na faworki tak świetnie smakuje. 🙂
Mrowisko na chruście – składniki
Chrust:- 250 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g smalcu do smażenia
Pozostałe składniki:
- 3 łyżki mielonego maku
- 100 ml mleka
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- opcjonalnie lukier
|
Przygotowanie
Chrust:
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie, wbić w nie żółtka, posiekać nożem.
Dodać śmietanę, spirytus lub ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej śmietany.
Dobrze wyrobione ciasto wybijać cienko wałkiem, poskładać je i ponownie wybijać – czynności powtarzać przez ok. 30 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 minut.
Rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek, następnie pokroić na paski szerokości 5 cm, a te ukośnie na 10 cm kawałki. Na środku każdego z nich zrobić wzdłuż nacięcie, przez które przełożyć jeden z końców.
W garnku rozgrzać smalec do 170-180oC, wkładać po kilka sztuk chrustu naraz. Gdy się od spodu zarumienią, odwrócić. Usmażone przekładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Pozostałe składniki:
Do garnka wsypać mak, wlać mleko, podgrzewać, aż mleko odparuje. Odstawić do przestygnięcia.
Orzechy drobno posiekać.
Wykonanie
Z chrustu ułożyć stos, polać go miodem, opcjonalnie także lukrem, posypać orzechami oraz makiem.
|
Podobne przepisy
