Babka z mięsa mielonego
Babka z mięsa mielonego to ciekawa propozycja dla tych, którym znudziły się tradycyjne kotlety mielone lub klopsy. Ale nie tylko dla nich, ponieważ w czasie Wielkanocy można ją podać zarówno do świątecznego obiadu, jak i na talerzu z wędlinami. Dodatek kolorowych warzyw sprawia, że mięsna babka nie tylko cieszy oczy, ale także podniebienie. 🙂
Babka z mięsa mielonego – składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 3 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka musztardy
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- margaryna do natłuszczenia formy
- bułka tarta do posypania formy
|
Wykonanie
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, podsmażać 5 minut na małym ogniu.
Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na małą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć 4-5 minut. Odstawić do wystygnięcia.
Bułkę zalać mlekiem, pozostawić na kilkanaście minut do nasiąknięcia. Pognieść widelcem.
Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, posiekać.
Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli lekko ubić na puszystą pianę.
Do miski włożyć mięso mielone, dodać żółtka, wystudzone warzywa z patelni, bułkę namoczoną w mleku, natkę pietruszki, szczypiorek, musztardę, pianę z białek i pieprz cayenne, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Małą formę do babki natłuścić, posypać bułką tartą, przełożyć do niej mięsno-warzywną mieszankę.
Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem 70-75 minut.
Po upieczeniu mięsną babkę wyjąć z formy. Dodatkowo można ją przyrumienić, wkładając na ok. 10 minut z powrotem do piekarnika z włączoną funkcją grill.
|