Wielkanocne pisklęta

Wielkanocne pisklęta są propozycją na efektowne podanie nadziewanych jajek. Zamiast połówek jajek leżących na sałacie, o wiele ciekawiej będą wyglądały radosne kurczaczki wykluwające się ze skorupki. Będą kolorową ozdobą stołu i pozostanie tylko żałować, że tak szybko z niego znikają. 🙂
Wielkanocne pisklęta – składniki
- 6 jajek
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 szczypta kurkumy
- sól, pieprz do smaku
- 1 czarna oliwka
- 1 plasterek marchewki
|
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać.
Ostrym nożem ściąć 1/3 górnej części jajek oraz niewielki kawałek dolnej, aby można było je postawić na talerzu. Wyjąć ostrożnie żółtka.
W miseczce umieścić żółtka, dodać majonez, musztardę i kurkumę, rozgnieść do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, dużą tylką.
Przygotowaną masą wypełnić otwory po żółtkach – tak, aby spora część wystawała. Uformować głowy piskląt.
Z marchewki powycinać trójkąty na dzioby, z oliwki kwadraciki na oczy.
Do każdej główki przymocować dziób i oczy, nałożyć odciętą górną część jajka.
|
Podobne przepisy
