Wielkanocne pisklęta

M&B
wielkanocne pisklęta

Wielkanocne pisklęta są propozycją na efektowne podanie nadziewanych jajek. Zamiast połówek jajek leżących na sałacie, o wiele ciekawiej będą wyglądały radosne kurczaczki wykluwające się ze skorupki. Będą kolorową ozdobą stołu i pozostanie tylko żałować, że tak szybko z niego znikają. 🙂

Wielkanocne pisklęta – składniki

  • 6 jajek
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 szczypta kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 czarna oliwka
  • 1 plasterek marchewki




Wykonanie

Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać.

Ostrym nożem ściąć 1/3 górnej części jajek oraz niewielki kawałek dolnej, aby można było je postawić na talerzu. Wyjąć ostrożnie żółtka.

W miseczce umieścić żółtka, dodać majonez, musztardę i kurkumę, rozgnieść do uzyskania jednolitej masy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą, dużą tylką.

Przygotowaną masą wypełnić otwory po żółtkach – tak, aby spora część wystawała. Uformować głowy piskląt.

Z marchewki powycinać trójkąty na dzioby, z oliwki kwadraciki na oczy.

Do każdej główki przymocować dziób i oczy, nałożyć odciętą górną część jajka.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Wielkanocne pisklęta
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis