Gęś pieczona w całości z mandarynkami
Gęś pieczona w całości z mandarynkami to nasz tegoroczny, świąteczny obiad z okazji 11 listopada. Jak pewnie wiecie, co roku w okolicach listopada wypatrujemy gęsi w sklepowych chłodniach. Tym razem początkowo kupiliśmy udka, ale gdy Bartek wypatrzył ponad 5 kg gąskę, zmieniliśmy plany na świąteczny posiłek. To posunięcie okazało się być bardzo dobrym, bo gęś owsiana pieczona z mandarynkami była najlepsza od zeszłego roku. 😉 Mieszanka dobranych ziół sprawiła, że mięso było aromatyczne, a przez długie pieczenie w niskiej temperaturze mięso gęsi było soczyste, miękkie i z łatwością odchodziło od kości. Na koniec musimy dodać, że wcale nas nie martwi fakt, że gęś będziemy jeść przez najbliższe dni. 🙂
Gęś pieczona w całości z mandarynkami – składniki
- 1 gęś owsiana bez podrobów (ok. 5 kg)
- 10 mandarynek
- 6 ziarenek jałowca
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżki zielonego pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry w ziarenkach
- 1 łyżka cząbru
- 3 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżki soli
Dodatkowo na solankę:
- 2 łyżki soli na 5 litrów wody
|
Wykonanie
Gęś umyć, oczyścić ją z pozostałości po piórach.
W dużej misce przygotować solankę, rozpuszczając 2 łyżki soli w 5 litrach wody. Włożyć gęś, a jeśli jest konieczność, dolać więcej wody z solą, aby gęś była cała zanurzona w solance. Odstawić w zimne miejsce na noc.
Następnego dnia gęś wyjąć z solanki, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć nadmiar tłuszczu z okolic kupra.
W moździerzu rozetrzeć ziarenka jałowca, ziela angielskiego, zielonego pieprzu i kolendry. Dosypać pozostałe przyprawy oraz sól, dokładnie wymieszać.
Mieszaniną przypraw natrzeć wewnątrz i na zewnątrz gęś. Do środka włożyć 4-5 obranych i podzielonych na cząstki mandarynek. Dolny otwór spiąć wykałaczkami, a skórę z okolicy szyi spiąć wykałaczkami na grzbiecie. Nogi oraz skrzydła gęsi owsianej związać sznurkiem kuchennym.
Gęś ułożyć piersią do dołu na dużej i głębokiej blasze do pieczenia. Wstawić ją do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Po tym czasie zebrać cały wytopiony tłuszcz, a tuszkę gęsi odwrócić. Temperaturę zmniejszyć do 150oC (z termoobiegiem), włożyć blachę z gęsią, piec ok. 5 godzin. W tym czasie mniej więcej co godzinę mięso gęsi smarować wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar zbierać – część tłuszczu należy zostawić. Na godzinę przed końcem pieczenia do blachy włożyć pozostałe obrane mandarynki.
Gęś pieczoną w całości z mandarynkami podawać z kluskami śląskimi, pieczonymi ziemniakami oraz warzywami przygotowanymi na gorąco, np. duszoną czerwoną kapustą lub zasmażanymi buraczkami.
|