Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gulasz z cielęciny

Print Friendly, PDF & Email

Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny jest rozgrzewający i lekko pikantny, czyli w sam raz na jesienne obiady. Jeśli lubicie gulasze, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie wymaga on długiego gotowania mięsa. Czas, w którym gulasz z cielęciny się gotował, wykorzystaliśmy na zrobienie złocistych placków ziemniaczanych, których nie jedliśmy od bardzo dawna, w ten sposób na obiad zjedliśmy danie obiadowe lepsze niż w restauracjach. 🙂

Gulasz z cielęciny – składniki

  • 500 g cielęciny na gulasz
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki papryki czerwonej
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminku
  • 7 ziarenek zielonego pieprzu
  • 2 ziarenka jałowca
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • pieprz, sól do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia




Wykonanie

Mięso opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę obrać, pokroić w piórka.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki.

Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucać porcje mięsa, zrumieniać je z każdej strony, po czym przekładać do garnka.

Na tej samej patelni zeszklić cebulę, pod koniec wsypać paprykę czerwoną, wędzoną i chili, kurkumę oraz kminek. Chwilę smażyć, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Przełożyć do mięsa.

Do mięsa oraz cebuli z przyprawami wlać 2 szklanki wody, dodać pomidory w kawałkach, zielony pieprz, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.

Po tym czasie zdjąć przykrywkę, gotować kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody, dodać śmietanę, wymieszać, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu. Tę mieszaninę wlać do garnka z gulaszem, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Gulasz z cielęciny można podawać np. z kaszą gotowaną na sypko, ziemniakami z wody lub plackami ziemniaczanymi.




Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gulasz z cielęciny
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *