Gulasz z cielęciny

Gulasz z cielęciny jest rozgrzewający i lekko pikantny, czyli w sam raz na jesienne obiady. Jeśli lubicie gulasze, ten z pewnością przypadnie Wam do gustu, tym bardziej, że nie wymaga on długiego gotowania mięsa. Czas, w którym gulasz z cielęciny się gotował, wykorzystaliśmy na zrobienie złocistych placków ziemniaczanych, których nie jedliśmy od bardzo dawna, w ten sposób na obiad zjedliśmy danie obiadowe lepsze niż w restauracjach. 🙂
Gulasz z cielęciny – składniki
- 500 g cielęciny na gulasz
- 1 duża cebula
- 2 pomidory
- 2 łyżki papryki czerwonej
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminku
- 7 ziarenek zielonego pieprzu
- 2 ziarenka jałowca
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- pieprz, sól do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
|
Wykonanie
Mięso opłukać, dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej, wrzucać porcje mięsa, zrumieniać je z każdej strony, po czym przekładać do garnka.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, pod koniec wsypać paprykę czerwoną, wędzoną i chili, kurkumę oraz kminek. Chwilę smażyć, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Przełożyć do mięsa.
Do mięsa oraz cebuli z przyprawami wlać 2 szklanki wody, dodać pomidory w kawałkach, zielony pieprz, jałowiec, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
Po tym czasie zdjąć przykrywkę, gotować kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania mąkę rozrobić w 1/4 szklanki wody, dodać śmietanę, wymieszać, następnie zahartować kilkoma łyżkami gorącego sosu. Tę mieszaninę wlać do garnka z gulaszem, zagotować, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Gulasz z cielęciny można podawać np. z kaszą gotowaną na sypko, ziemniakami z wody lub plackami ziemniaczanymi.
|
Podobne przepisy
