Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pasztet z królika ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

pasztet z królika ze śliwkami

Pasztet z królika ze śliwkami jadłam podczas zeszłorocznych świąt wielkanocnych u Cioci Stasi. Bardzo mi posmakował i oczywiście zapytałam o sposób wykonania. Dowiedziałam się, że Ciocia dodaje do niego wątróbkę wieprzową, którą wcześniej podsmaża na patelni z cebulką. Ponieważ te dwie rzeczy były inne od tych, które my robimy podczas przygotowania pasztetów, postanowiłam pomysły wcielić i w naszej kuchni. Po powrocie do Warszawy kupiliśmy królika i przystąpiliśmy do robienia pasztetu z królika ze śliwkami według wskazówek Cioci. Pasztet z królika był bardzo smaczny, wilgotny i miał przyjemną strukturę. Dodatek suszonej śliwki uczynił z niego wykwintny pasztet z królika, który można przygotować nie tylko na święta.

Składniki na pasztet z królika ze śliwkami

  • 1 królik
  • 500 g podgardla
  • 500 g wątróbki wieprzowej
  • 400 g suszonych śliwek
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 3 średnie cebule
  • 4 jajka wielkości L
  • 3 kajzerki
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka owoców jałowca
  • 3 łyżki majeranku
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Obrać marchewki, pietruszkę i seler, umyć i pokroić na kawałki.

Mięso królika i podgardle umyć, podzielić na części.

Do dużego garnka włożyć kawałki królika i podgardla, zalać zimną wodą, dodać pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec. Postawić na ogień, gotować 60-80 minut, aż mięso będzie miękkie, po czym wyjąć je wraz z warzywami i przestudzić.

Cebule obrać, pokroić w plasterki.

Wątróbkę wieprzową umyć, usunąć błony, pokroić w paski.

Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu do jej zeszklenia się. W dalszej kolejności dodać kawałki wątróbki, przesmażyć, odstawić do wystygnięcia.

Mleko lekko podgrzać, zalać bułki kajzerki.

Gdy mięso i wątróbka z cebulą będą zimne, zmielić je dwukrotnie wraz warzywami i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa.

Do mięsnej masy wbić jajka, dodać suszone śliwki oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach), dokładnie wymieszać. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby była gładka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Dwie keksówki (10/30cm) posmarować margaryną, boki oraz dno obsypać bułką tartą. Przełożyć do nich wyrobione mięso, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec przez 60-70 minut w piekarniku z termoobiegiem, po czym piekarnik wyłączyć, a pasztet studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy pasztet z królika ze śliwkami będzie już zimny, nożem delikatnie oddzielić go od brzegów, odwrócić keksówki do góry dnem i wyjąć go z formy.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Pasztet z królika ze śliwkami
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *