Pasztet z królika ze śliwkami
Pasztet z królika ze śliwkami jadłam podczas zeszłorocznych świąt wielkanocnych u Cioci Stasi. Bardzo mi posmakował i oczywiście zapytałam o sposób wykonania. Dowiedziałam się, że Ciocia dodaje do niego wątróbkę wieprzową, którą wcześniej podsmaża na patelni z cebulką. Ponieważ te dwie rzeczy były inne od tych, które my robimy podczas przygotowania pasztetów, postanowiłam pomysły wcielić i w naszej kuchni. Po powrocie do Warszawy kupiliśmy królika i przystąpiliśmy do robienia pasztetu z królika ze śliwkami według wskazówek Cioci. Pasztet z królika był bardzo smaczny, wilgotny i miał przyjemną strukturę. Dodatek suszonej śliwki uczynił z niego wykwintny pasztet z królika, który można przygotować nie tylko na święta.
Składniki na pasztet z królika ze śliwkami
- 1 królik
- 500 g podgardla
- 500 g wątróbki wieprzowej
- 400 g suszonych śliwek
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- 1 kawałek selera
- 3 średnie cebule
- 4 jajka wielkości L
- 3 kajzerki
- 3 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 3 ziarenka owoców jałowca
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Obrać marchewki, pietruszkę i seler, umyć i pokroić na kawałki.
Mięso królika i podgardle umyć, podzielić na części.
Do dużego garnka włożyć kawałki królika i podgardla, zalać zimną wodą, dodać pokrojone warzywa oraz liście laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec. Postawić na ogień, gotować 60-80 minut, aż mięso będzie miękkie, po czym wyjąć je wraz z warzywami i przestudzić.
Cebule obrać, pokroić w plasterki.
Wątróbkę wieprzową umyć, usunąć błony, pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu do jej zeszklenia się. W dalszej kolejności dodać kawałki wątróbki, przesmażyć, odstawić do wystygnięcia.
Mleko lekko podgrzać, zalać bułki kajzerki.
Gdy mięso i wątróbka z cebulą będą zimne, zmielić je dwukrotnie wraz warzywami i odciśniętymi bułkami w maszynce do mielenia mięsa.
Do mięsnej masy wbić jajka, dodać suszone śliwki oraz przyprawy (gałkę muszkatołową, imbir, majeranek roztarty w dłoniach), dokładnie wymieszać. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby była gładka. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dwie keksówki (10/30cm) posmarować margaryną, boki oraz dno obsypać bułką tartą. Przełożyć do nich wyrobione mięso, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec przez 60-70 minut w piekarniku z termoobiegiem, po czym piekarnik wyłączyć, a pasztet studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy pasztet z królika ze śliwkami będzie już zimny, nożem delikatnie oddzielić go od brzegów, odwrócić keksówki do góry dnem i wyjąć go z formy.
|