Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ketchup z cukinii

Print Friendly, PDF & Email

Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii spróbowaliśmy po raz pierwszy rok temu u naszej Cioci Stasi, bardzo nam wtedy posmakował i zachwycił pomysł na wykorzystanie cukinii. Skorzystaliśmy z niego w tym roku i na naszej półeczce z przetworami na zimę ketchup z cukinii stanął obok ketchupu z papryki. Jeszcze nie rozpoczął się jesienno-zimowy czas, a my zjedliśmy po słoiczku każdego ketchupu, co świadczyć może o ich wyjątkowych walorach smakowych. 🙂

Ketchup z cukinii – składniki

  • 2 kg cukinii
  • 400 g koncentratu pomidorowego
  • 2 średnie cebule
  • 1/3 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki




Wykonanie

Cukinie umyć, odciąć końcówki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka. Dodać do cukinii, wsypać 1 1/2 łyżki soli, wymieszać i odstawić na kilka godzin, aby warzywa zmiękły i puściły sok.

Po tym czasie cebulę i cukinię lekko odcisnąć, przełożyć do garnka z grubym dnem, postawić na średnim ogniu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, dusić pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu przemieszać, a w razie konieczności dolać trochę wody.

Do garnka wsypać cukier, wlać ocet, dodać oregano, słodką i wędzoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy. Gotować na małym ogniu 45-60 minut, aż całość zgęstnieje – dość często mieszać, aby ketchup się nie przypalił. Odstawić do przestygnięcia.

Z ketchupu wyjąć liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec, po czym zblendować na jednolitą masę. Przełożyć ją do wyparzonych słoiczków, zamknąć przykrywkami.

Na dno dużego garnka położyć bawełnianą ściereczkę, wstawić słoiki, tak aby się nie stykały. Wlać tyle letniej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Postawić na ogniu, pasteryzować 15 minut od momentu zagotowania się wody.

Słoiki z ketchupem ostrożnie wyjąć, postawić dnem do góry i pozostawić do wystygnięcia.

Ketchup z cukinii przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.




Ketchup z cukinii

Ketchup z cukinii

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ketchup z cukinii
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *