Zapiekany brokuł z mięsem mielonym

Tak przyrządzony zapiekany brokuł może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i daniem głównym. Brokuł jest podwójnie otoczony – najpierw mięsem mielonym, później plastrami wędzonego boczku, co daje apetyczne połączenie. Do jego przygotowania najlepiej nadaje się dobrze zmielone, lepiące się do rąk mięso, co znacznie ułatwia pokrycie tego warzywa. Ale z innym też da się radę, trzeba się tylko trochę bardziej postarać. 🙂
Zapiekany brokuł z mięsem mielonym – składniki
- 1 brokuł (ok. 1/2 kg)
- 1/2 cebuli
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 100 g boczku w cienkich plasterkach
- sól, pieprz do smaku
- olej
|
Przygotowanie
Brokuł umyć, odciąć łodygę, włożyć go wrzącej, lekko osolonej wody, gotować 5-10 minut. Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Cebulę obrać, pokroić na małą kostkę.
Do mięsa mielonego dodać cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Blachę lekko natłuścić olejem, położyć na niej brokuł. Mięso mielone brać porcjami, rozpłaszczać je na dłoni i oblepiać nim warzywo. Na końcu całość przykryć plastrami boczku.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika (z termoobiegiem). Brokuł z mięsem mielonym zapiekać przez 40 minut.
|
Podobne przepisy





