Cesarski omlet Kaiserschmarrn
Na walentynkowe śniadanie przygotowaliśmy sobie słodki omlet z rodzynkami – Kaiserschmarrn -wywodzący się z kuchni austriackiej. Jak przystało na cesarskie danie, jest leciutki i puszysty, a do tego słodki, rumiany i aromatyczny. Potrawa pochodzi z czasów panowania cesarza Franciszka Józefa I, ale nie wiadomo, z jakiej okazji i dla kogo została pierwszy raz przyrządzona – krąży wiele legend.
Cesarski omlet Kaiserschmarrn – składniki
- 4 żółtka
- 4 białka
- 30 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki mleka
- garść rodzynek
- 2 łyżki rumu
- szczypta soli
- masło do smażenia
Dodatkowo:
- cukier puder
- dżem
|
Przygotowanie
Rodzynki namaczać w rumie przez kilkanaście minut.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę. Dodawać stopniowo mleko, po nim partiami mąkę – cały czas miksując.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie wmieszać łyżką w masę z żółtek.
Na patelni rozgrzać masło na średnim ogniu, na całą jej powierzchnię wlać ciasto, posypać częścią namoczonych rodzynek. Smażyć do momentu, aż brzegi zaczną odchodzić, a spód będzie brązowy, odwrócić na drugą stronę – nie przejmując się, jeśli omlet się rozerwie. Chwilę podsmażać, następnie rozdrobnić na mniejsze kawałki. Trzymać na ogniu jeszcze ok. 2 minuty, kilka razy przemieszać.
Podawać na gorąco, dodatkowo można serwować z dżemem lub posypać cukrem pudrem.
|