Mazurek orzechowo-bezowy

Z pieczenia wielkanocnych bab pozostaje dużo białek i ten przepis jest smaczną propozycją na ich wykorzystanie. Zwyczajne beziki są bardzo smaczne, ale gdy do piany z białek dodamy orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową otrzymamy bazę na świąteczny mazurek. Taka lekka beza na waflu będzie przyjemną odmianą dla deserów z kremami i drożdżowych ciast.
Mazurek orzechowo-bezowy – składniki
- 2 białka
- 100 g cukru
- 150 g orzechów włoskich
- 2 czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 wafel (użyliśmy 26×26 cm)
- szczypta soli
|
Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta i lśniąca masa.
Orzechy podprażyć na małym ogniu na suchej patelni, odstawić do przestudzenia. Zmielić.
Do ubitych białek dodać orzechy, mąkę i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać łyżką.
Wafel posmarować przygotowaną masą, wstawić do nagrzanego do 90oC piekarnika (z termoobiegiem). Piec 45-60 minut – do suchego patyczka.
|
Podobne przepisy
