Mazurek cygański

M&B
Mazurek cygański

Mazurek cygański to nasz pierwszy tegoroczny świąteczny mazurek. Swoją konsystencją i smakiem przypomina keks, ma również dużo bakalii i migdałów, a przede wszystkim świąteczne przybranie. Gdy mazurek cygański był jeszcze w piekarniku, zastanawialiśmy się nad jego świątecznym udekorowaniem, ostatecznie postawiliśmy na lukier z białek, który posłużył nam do zrobienia wiosennej łąki. Mazurek z bakaliami na waflu to szybki, prosty i smaczny przepis na wielkanocny wypiek. 🙂

Składniki na mazurek cygański

  • 5 jajek wielkości L
  • 250 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g rodzynek
  • 100 g żurawiny
  • 150 g migdałów
  • 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
  • 1 kwadratowy wafel
  • 2 łyżki wódki do namoczenia rodzynek
  • 1 szczypta soli




Wykonanie

Migdały zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórki i posiekać.

Rodzynki zalać wódką, pozostawić do nasiąknięcia.

Białka oddzielić od żółtek.

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Wmieszać przesianą mąkę, następnie migdały, odsączone rodzynki, żurawinę oraz kandyzowaną skórkę.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do ciasta.

Formę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć wafel, równomiernie rozprowadzić na nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut – do suchego patyczka.

Mazurek cygański po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Udekorować lukrem z białek oraz bakaliami.




mazurek cygański

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Mazurek cygański
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis