Mazurek cygański
Mazurek cygański to nasz pierwszy tegoroczny świąteczny mazurek. Swoją konsystencją i smakiem przypomina keks, ma również dużo bakalii i migdałów, a przede wszystkim świąteczne przybranie. Gdy mazurek cygański był jeszcze w piekarniku, zastanawialiśmy się nad jego świątecznym udekorowaniem, ostatecznie postawiliśmy na lukier z białek, który posłużył nam do zrobienia wiosennej łąki. Mazurek z bakaliami na waflu to szybki, prosty i smaczny przepis na wielkanocny wypiek. 🙂
Składniki na mazurek cygański
- 5 jajek wielkości L
- 250 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 100 g rodzynek
- 100 g żurawiny
- 150 g migdałów
- 50 g skórki kandyzowanej z pomarańczy
- 1 kwadratowy wafel
- 2 łyżki wódki do namoczenia rodzynek
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Migdały zalać gorącą wodą, odstawić na kilka minut, po czym obrać ze skórki i posiekać.
Rodzynki zalać wódką, pozostawić do nasiąknięcia.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Wmieszać przesianą mąkę, następnie migdały, odsączone rodzynki, żurawinę oraz kandyzowaną skórkę.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do ciasta.
Formę (25/25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na dno położyć wafel, równomiernie rozprowadzić na nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC, piec z termoobiegiem 40-45 minut – do suchego patyczka.
Mazurek cygański po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Udekorować lukrem z białek oraz bakaliami.
|