Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem

Każdy z nas lubi powracać do smaków dzieciństwa, jednym z nich jest twaróg z rzodkiewką i szczypiorkiem. Z niecierpliwością obserwowałam, jak w przydomowym, wiejskim ogródku rosną te warzywa i czekałam na moment, kiedy będzie można je wyrwać. Gdy były już odpowiednio duże, łączyłam je z domowej roboty serem oraz świeżo zebraną śmietaną i podawałam całej Rodzinie na śniadanie. Teraz z niecierpliwością czekam, aż na bazarku pojawią się polskie nowalijki, aby przygotować z nich „miejski” twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. 🙂
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem – składniki
- 250 g białego sera
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Z rzodkiewki usunąć liście oraz ogonki, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki.
Szczypiorek opłukać, drobno posiekać.
W miseczce rozgnieść ser biały z jogurtem, dodać szczypiorek i rzodkiewkę, delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby konsystencja była za gęsta, można dodać więcej jogurtu lub kwaśnej śmietany, która dodatkowo wzbogaci smak dania.
Ser biały z rzodkiewką i szczypiorkiem bardzo dobrze smakuje ze świeżym pieczywem.
Podobne przepisy





