Sernik z brzoskwiniami

Na naszym blogu zagościł wreszcie sernik. Piekłam już ich sporo według różnych przepisów, ale ten zebrany został z kilku moich faworytów i wyszedł doskonały. Być może sekret tkwi w użyciu wiejskiego sera i jajek oraz przygotowywania go w nastroju radosnego oczekiwania na Rodzinkę. Wpływu tego ostatniego nie sprawdzę, choć uważam, że w kuchni powinny panować pozytywne emocje, które przenoszą się na to, co robimy. Wracając jednak do ciasta, to dodatkiem do niego były świeże brzoskwinie, które zerwaliśmy w sadzie, ale sernik równie dobry będzie bez nich lub z brzoskwiniami z puszki. Już teraz wiem, że tak przygotowany sernik z brzoskwiniami zagości na naszym stole podczas każdych świąt i nieskromnie mówiąc mam nadzieję, że wszystkich Gości będzie tak samo zachwycał jak nas.
Sernik z brzoskwiniami – składniki
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 żółtek
- 200 g masła prosto z lodówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg sera białego w temperaturze pokojowej lub 1 kg sera z wiaderka
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- 125 g masła w temperaturze pokojowej
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- skórka otarta z połowy cytryny
Piana z białek:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 puszka brzoskwiń lub świeże owoce
Przygotowanie
Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder oraz masło, posiekać dokładnie nożem. Następnie wlać żółtka i całość szybko zagnieść.
Ciasto podzielić na dwie części, obie włożyć do zamrażarki na 2 godziny.
Masa serowa:
Ser biały zmielić co najmniej dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.
Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo ser, następnie jajka, uważając, aby przed wbiciem kolejnego poprzednie połączyło się z masą. Na koniec wsypać budyń i skórkę z cytryny, miksować jeszcze przez chwilę.
Wykonanie
Na blasze do pieczenia rozłożyć pergamin. Zetrzeć jedną część zamrożonego ciasta, wyłożyć na nią masę serową, w którą powkładać cząstki brzoskwiń.
Ubitą na sztywno pianą z białek pokryć poprzednie warstwy sernika, na nią zetrzeć drugą połowę zmrożonego ciasta.
Sernik z brzoskwiniami piec w nagrzanym do 180oC piekarniku (góra-dół) przez 60 minut. Zostawić w nim do ostygnięcia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Włożyć do lodówki.
Podobne przepisy
