Wołowy hamburger
Wołowy hamburger to efekt dodatkowego dnia wolnego, który postanowiliśmy wykorzystać na udoskonalenie przepisu na bułeczki do hamburgerów. Zrobiliśmy do nich cienkie wołowe kotleciki z dodatkami wzbogacającymi ich walory smakowe. Do tego duetu pasowały kolorowe warzywne dodatki, które uczyniły to danie nieco zdrowszym i smaczniejszym. Warto było przeznaczyć przedpołudnie na przygotowanie i pieczenie bułeczek, aby na obiad zajadać się domowym hamburgerem z wołowiny.
Wołowy hamburger – składniki
Wołowy hamburger:
- 400 g mięsa wołowego mielonego
- 15 zielonych oliwek
- 8 kaparów
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- sól, pieprz do smaku
- olej
- 1/2 łyżeczki cukru do zeszklenia cebuli
Dodatki do hamburgera:
- 2 pomidory
- 1 czerwona cebula
- 8 plasterków sera topionego
- 8 liści sałaty
- 2 średnie ogórki kiszone
Dodatkowo:
|
Przygotowanie
Dodatki do hamburgera:
Pomidory i liście sałaty umyć, osuszyć. Pomidory pokroić w cienkie plasterki.
Ogórki kiszone pokroić w plastry. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w piórka.
Wołowy hamburger:
Oliwki i kapary wyjąć z zalewy, drobno posiekać.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem cukru na oleju. Przestudzić.
Do miski przełożyć mięso mielone, rozgnieść je dłońmi. Dodać oliwki, kapary, cebulę, jajko, sos Worcestershire i musztardę, wyrobić masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie uformować 8 płaskich, okrągłych hamburgerów, smażyć je z obu stron na patelni z rozgrzanym olejem.
Wykonanie
Bułki na hamburgery przekroić wzdłuż na pół, na spodzie ułożyć liść sałaty, na nim wołowy hamburger, następnie plaster sera, pomidory, ogórki i czerwoną cebulę. Całość przykryć drugim kawałkiem bułki.
Do wołowych hamburgerów można podać sos czosnkowy, ketchup lub sos majonezowy.
|