Strudel z makiem

M&B
Strudel z makiem

W naszych rodzinnych domach na święta Bożego Narodzenia zawsze jest choć jedna potrawa z makiem. U Bartka są to makówki, u mnie kutia, ale także pieczemy różnego rodzaju ciasta z makiem. U wielu z Was na pewno jest podobnie, dlatego też chcielibyśmy Wam zaproponować zrobienie drożdżowego strudla z makiem oraz mnóstwem bakalii. Nasz świąteczny strudel z makiem długo zachowuje świeżość, więc można zrobić go dzień przed Wigilią. 🙂

Strudel z makiem – składniki

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka rumu lub soku z cytryny

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania strudla
  • kandyzowane owoce do ozdobienia






Wykonanie

Mleko podgrzać do temperatury ok. 30oC.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać mleko, wsypać 2 czubate łyżki mąki, rozmieszać. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.

Masło rozpuścić w mikrofalówce lub garnku, odstawić do przestygnięcia.

Do misy miksera wsypać pozostałą mąkę, cukier i sól. Dodać jajko oraz żółtko, wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto drożdżowe wyrabiać kilka minut przy użyciu haka. Wlać rozpuszczone masło, ponownie wyrabiać do wchłonięcia się masła. Ciasto posmarować niewielką ilością oleju, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia.

Ciasto drożdżowe można także wyrobić ręcznie, zachowując powyższą kolejność.

Dwie keksówki o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto na strudel odgazować, uderzając je pięścią. Następnie wyłożyć je na blat podsypany mąką, krótko zagnieść, po czym rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35/50 cm. Przekroić go na pół wzdłuż krótszego boku, tak aby mieć dwa prostokąty o wymiarach 35/25 cm. Na każdym z nich rozprowadzić połowę masy makowej, zachowując na każdym brzegu 2 cm marginesu. Strudle zwijać z obu stron do środka wzdłuż dłuższego boku, tak aby obie części połączyły się na środku. Zlepić oba końce drożdżowego ciasta. Przełożyć je do keksówek, posmarować rozkłóconym jajkiem.

Strudel z masą makową wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 35-40 minut. Po upieczeniu ciasta wyjąć z piekarnika, pozostawić w formach do wystygnięcia.

Na głęboki talerz wsypać cukier puder, dodać białko jajka. Ucierać widelcem lub drewnianą kulą do ucierania, aż masa będzie jednolita i gęsta. Wlać rum, ponownie ucierać do połączenia się składników.

Strudle z makiem wyjąć z keksówek, odwinąć z papieru, polać lukrem z białka, ozdobić posiekanymi kandyzowanymi owocami.






Strudel z makiem

Strudel z makiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Strudel z makiem
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis