Szparagi na słodko w cieście francuskim
Szparagi najczęściej kojarzą się z sosem holenderskim, grillem lub innymi daniami na słono. Białe szparagi można jednak przygotować na słodko np. z kremowym capreggio, orzechami nerkowca i miodem. Takie szparagi na słodko w cieście francuskim są bardzo miłą odmianą dla znanych nam sposobów przyrządzania tego sezonowego warzywa. Nie jest to deser, ale bardzo dobra i lekka propozycja na kolację na ciepło, którą je się z przyjemnością.
Składniki na szparagi na słodko w cieście francuskim
- 500 g białych szparagów
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 125 g serka capreggio
- 30 g orzechów nerkowca
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
|
Wykonanie
Szparagi obrać, zaczynając pod główką, odciąć zdrewniałą dolną część. Wrzucić do zagotowanej wraz z cukrem, solą i octem wody, gotować 13-15 minut. Odsączyć, pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki na 15 minut przed jego nadziewaniem. Po tym czasie rozłożyć je, podzielić na 4 równe prostokąty. Na środek każdego z nich wyłożyć porcję szparagów, posypać je serem capreggio i orzechami nerkowca, polać miodem. Boki ciasta zagiąć do środka, tak aby powstała ramka okalająca szparagi. Przełożyć wraz z papierem na blachę do pieczenia.
Szparagi na słodko w cieście francuskim piec w piekarniku nagrzanym do 200oC (z termoobiegiem) 15-20 minut – do zezłocenia się ciasta.
|