Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem

Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem powstały w ten weekend spontanicznie – po tym jak na bazarku kupiliśmy dojrzały, czerwony rabarbar. W lodówce były truskawki i drożdże, więc od razu wiedzieliśmy, że będziemy robić maślane drożdżówki. Bułeczki z tego przepisu wychodzą lekkie, puszyste, o wyczuwalnym maślano-cytrynowym smaku. Ten zestaw dobrze komponuje się ze słodkimi truskawkami i kwaśnym rabarbarem. Serdecznie polecamy. 🙂
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem – składniki
Owoce:
Drożdżowe ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 3 żółtka
- 70 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
- 70 g masła
- skórka starta z połowy cytryny
Kruszonka:
- 50 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- 1 jajko
|
Przygotowanie
Drożdżowe ciasto:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzane do ok. 30oC mleko, wsypać 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w garnuszku, odstawić do przestygnięcia.
Do misy miksera wsypać mąkę, sól, skórkę startą z wyparzonej i wyszorowanej cytryny, wlać ubite żółtka oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać ciasto z użyciem haka, aby składniki się połączyły. Stopniowo wlewać wystudzone masło, dalej wyrabiać do momentu wchłonięcia się masła i uzyskania przez ciasto jednolitej konsystencji.
Wyrobione drożdżowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Owoce:
Rabarbar umyć, odciąć obie końcówki, pokroić na małe kawałki. Wsypać do miseczki, wymieszać z łyżką cukru.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić na cztery części.
Kruszonka:
Do miseczki wsypać obie mąki, cukier, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Rozcierać składniki, aż powstanie kruszonka. Wstawić do lodówki na kilkanaście minut.
Wykonanie
Wyrośnięte drożdżowe ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, kilka razy je zagnieść, po czym rozwałkować na placek o grubości ok. 1 cm. Dużym kubkiem o średnicy ok. 8-9 cm wykrawać krążki, na środku każdego z nich robić wgłębienie, wkładać w nie porcję truskawek i rabarbaru. Drożdżówki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowując między nimi kilkucentymetrowe odstępy. Przykryć ściereczkami, odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 160oC (z termoobiegiem).
Wyrośnięte drożdżówki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika, piec ok. 20 minut.
Drożdżówki z truskawkami i rabarbarem po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Drożdżówki można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
|
Podobne przepisy





