Szybki piernik z powidłami

Od kilku lat na świąteczny stół pieczemy długo dojrzewający pierniki staropolski. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas na przygotowywanie piernika już w listopadzie. Dlatego też zamieszczamy przepis na szybki piernik z powidłami, który można upiec na ostatnią chwilę. Piernik z powidłami wymaga jedynie rozpuszczenia kilku składników, a po ich przestygnięciu domieszania sypkich składników, co można zrobić nawet łyżką. Korzenny zapach, charakterystyczny dla pierników, będzie unosił się w całym domu, a wilgotne ciasto piernikowe zachwyci każdego z gości. Polecamy. 🙂
Składniki na szybki piernik z powidłami
Piernik:
- 125 g margaryny
- 30 g smalcu
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki powideł
- 220 ml mleka
- 50 g czekolady
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka wielkości L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Czekoladowa polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 100 ml kremówki 30%
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
Wykonanie
Do garnka włożyć margarynę, smalec oraz połamaną czekoladę, dodać kakao, cukier, miód i powidła, wlać mleko. Postawić na małym ogniu, podgrzewać do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia się składników. Odstawić z ognia, przestudzić.
Do chłodnej masy wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować mikserem.
Keksówkę (15/20cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 50-55 minut – do suchego patyczka.
Szybki piernik z powidłami zostawić w piekarniku na 10 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Gdy piernik jest już zimny, przygotować polewę, poprzez podgrzanie kremówki i rozpuszczenie w niej kawałków gorzkiej czekolady. Odstawić na 10 minut, następnie polewą czekoladową posmarować wierzch oraz brzegi piernika.
Szybki piernik z powidłami można udekorować pokruszonymi orzechami włoskami, kawałeczkami czekolady lub płatkami migdałowymi.
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
20 grudnia 2019 at 20:38
Aż szkoda, że najczęściej piecze się je tylko raz w roku.
Magdalena
20 grudnia 2019 at 20:29
uwielbiam pierniki!