Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Szybki piernik z powidłami

Print Friendly, PDF & Email

szybki piernik z powidłami

Od kilku lat na świąteczny stół pieczemy długo dojrzewający pierniki staropolski. Zdajemy sobie jednak sprawę, że nie każdy ma ochotę i czas na przygotowywanie piernika już w listopadzie. Dlatego też zamieszczamy przepis na szybki piernik z powidłami, który można upiec na ostatnią chwilę. Piernik z powidłami wymaga jedynie rozpuszczenia kilku składników, a po ich przestygnięciu domieszania sypkich składników, co można zrobić nawet łyżką. Korzenny zapach, charakterystyczny dla pierników, będzie unosił się w całym domu, a wilgotne ciasto piernikowe zachwyci każdego z gości. Polecamy. 🙂

Składniki na szybki piernik z powidłami

Piernik:

  • 125 g margaryny
  • 30 g smalcu
  • 4 łyżki miodu
  • 3 łyżki powideł
  • 220 ml mleka
  • 50 g czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka wielkości L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki przyprawy do piernika

Czekoladowa polewa:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml kremówki 30%

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Do garnka włożyć margarynę, smalec oraz połamaną czekoladę, dodać kakao, cukier, miód i powidła, wlać mleko. Postawić na małym ogniu, podgrzewać do rozpuszczenia się tłuszczu i połączenia się składników. Odstawić z ognia, przestudzić.

Do chłodnej masy wbić jajka, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę do piernika. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników lub krótko zmiksować mikserem.

Keksówkę (15/20cm) natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem), piec 50-55 minut – do suchego patyczka.

Szybki piernik z powidłami zostawić w piekarniku na 10 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.

Gdy piernik jest już zimny, przygotować polewę, poprzez podgrzanie kremówki i rozpuszczenie w niej kawałków gorzkiej czekolady. Odstawić na 10 minut, następnie polewą czekoladową posmarować wierzch oraz brzegi piernika.

Szybki piernik z powidłami można udekorować pokruszonymi orzechami włoskami, kawałeczkami czekolady lub płatkami migdałowymi.




szybki piernik z powidłami
szybki piernik z powidłami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Szybki piernik z powidłami
Autor
Opublikowane

2 Komentarzy

  1. M&B
    20 grudnia 2019    

    Aż szkoda, że najczęściej piecze się je tylko raz w roku.

  2. 20 grudnia 2019    

    uwielbiam pierniki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *