Pizza góralska

Z naszej weekendowej wyprawy przywieźliśmy kilka górskich wędzonych serów, z jednego z nich zrobiliśmy pizzę góralską. Do plasterków sera z gór dodaliśmy kawałki kiszonego ogórka oraz wędzony boczek. Wśród smacznych składników znalazła się również żurawina, która jest częstym dodatkiem do grillowanych oscypków. Ta bogata kompozycja smaków i aromatów pachniała zachęcająco już podczas przygotowywania, a z każdą minutą pieczenia zapachy podpowiadały nam, że pizza góralska z wędzonym serem i żurawiną będzie umami. 😉
Pizza góralska – składniki
Dodatki:
- 150 g wędzonego górskiego sera
- 100 g sera żółtego w kostce
- 1 duży kiszony ogórek
- 2-3 łyżki żurawiny do mięs i serów
- 50 g wędzonego surowego boczku (cienkie plasterki)
Ciasto na pizzę:
- 250 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
Sos pomidorowy do pizzy:
- 250 g przecieru pomidorowego
- 2 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Ciasto na pizzę:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Wlać podgrzaną do ok. 30oC wodę, wsypać łyżkę mąki pszennej, rozmieszać. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiać resztę mąki, wymieszać ją z solą, wlać wyrośnięty rozczyn oraz oliwę. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto drożdżowe. Przykryć je ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Sos pomidorowy do pizzy:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z lekko rozgrzanym olejem, wsypać cukier. Podsmażać 5 minut.
Czosnek obrać, drobno posiekać, dodać do cebuli, wsypać bazylię. Smażyć do zeszklenia się cebuli.
Na patelnię wlać przecier pomidorowy, zredukować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia, po czym sos pomidorowy do pizzy zblendować.
Dodatki:
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wędzony ser pokroić w plasterki.
Ogórek kiszony pokroić w paski.
Wykonanie
Wyrośnięte ciasto na pizzę wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować je, nadając mu kształt koła o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia, brzegi ciasta lekko podwinąć.
Na spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy, posypać startym żółtym serem. Ułożyć plastry boczku i wędzonego sera oraz kawałki kiszonego ogórka.
Pizzę góralską wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoobiegiem 15-20 minut.
Po upieczeniu na pizzę wyłożyć porcje żurawiny.
|
Podobne przepisy
