Pascha pomarańczowa

Tegoroczna pascha pomarańczowa nie wymaga ubijania żółtek w kąpieli wodnej, jest więc szybsza i łatwiejsza do przygotowania. O tej wersji wielkanocnej paschy można powiedzieć, że jest pysznym serniczkiem na zimno, wzbogaconym o pomarańczowe akcenty. 🙂 Każdy kęs zachęca do delektowania się kolejnym kawałkiem i naprawdę ma się wrażenie, że pascha pomarańczowa za szybko znika z talerza. 🙂
Pascha pomarańczowa – składniki
- 500 g sera białego z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
- 100 ml soku z pomarańczy
- skórka starta z jednej pomarańczy
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 g drobnego cukru
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
- 150 g suszonych moreli
- 1 czubata łyżeczka żelatyny
|
Wykonanie
100 g moreli pokroić w drobną kostkę, 50 g pokroić w cienkie paski (część kostki i pasków odłożyć do dekoracji).
Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wyszorować i zetrzeć skórkę, po czym wycisnąć sok, odmierzyć 100 ml. Sok z pomarańczy przelać do garnuszka, podgrzać uważając, aby się nie zagotował. Wsypać do niego żelatynę, dokładnie ją wymieszać, aby się rozpuściła i odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło włożyć do misy robota, wsypać cukier. Ucierać na średnich obrotach, aż masło będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodawać do niego po łyżce sera z wiaderka, mieszając składniki na niskich obrotach. Do masy powoli wlewać tężejący sok pomarańczowy, wymieszać. Na koniec do serowej masy wsypać skórki kandyzowane, skórkę pomarańczy oraz pokrojone morele, wymieszać.
Na sitku rozłożyć zwilżoną gazę, wyłożyć masę serową. Końce gazy związać na środku, całość docisnąć talerzykiem. Wstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia paschę pomarańczową wyjąć z lodówki, wyłożyć na talerz. Zdjąć gazę, udekorować odłożonymi morelami oraz kawałkami pomarańczy.
|
Podobne przepisy
