Syrniki z mascarpone
Wakacje to czas, kiedy możemy troszkę więcej pogotować przy okazji kręcąc filmiki z przygotowania potraw. Tak też powstał przepis i filmik na syrniki z mascarpone, czyli lekkie, ale sycące serowe placuszki z serkiem mascarpone. Sięgnęłam do naszego przepisu na syrniki i lekko go zmodyfikowałam, aby po trudach nagrywania i fotografowania dania cieszyć się smakiem syrników z mascarpone z dodatkiem sezonowych owoców. 🙂
Syrniki z mascarpone
-
Składniki:
- 250 g białego sera półtłustego
- 125 g serka mascarpone
- 5-6 łyżek kaszy manny
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
-
Dodatkowo:
- kasza manna do obtoczenia
- olej do smażenia
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Ser twarogowy przełożyć do miski, pognieść widelcem. Dodać serek mascarpone, wbić jajko, wsypać cukier oraz kaszę mannę. Wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły, a gdyby masa była za rzadka, można dosypać jeszcze trochę kaszy manny.
Porcję ciasta twarogowego formować w dłoniach w kształt kuli, po czym obtaczać ją w kaszy mannie, jednocześnie spłaszczając ją i nadając jej okrągły kształt.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Kłaść syrniki z mascarpone, przykryć pokrywką i smażyć, aż się zezłocom. Przewrócić na drugą stronę, smażyć pod przykryciem kilka minut, do złotego koloru.
Syrniki z serem twarogowym i mascarpone podawać na ciepło z dodatkiem świeżych owoców, jogurtu lub z ulubionym dżemem.