Pstrąg pieczony z natką pietruszki
Pstrąg pieczony z natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki i nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie.
Pstrąg pieczony z natką pietruszki – składniki
- 2 pstrągi
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka zimnego masła
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną solą gruboziarnistą i kolorowym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz).
Ząbki czosnku obrać, lekko rozgnieść, pietruszkę opłukać i wraz z kilkoma wiórkami masła włożyć do środka każdej ryby. Następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pstrągi z natką pietruszki piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 20-25 minut.
|
2 Komentarze
M&B
11 stycznia 2017 at 15:09
Smacznego. 🙂
Gustavo Woltmann
11 stycznia 2017 at 14:08
Dzięki za świetny przepis, właśnie dzisiaj będę robił! Dorzucę jeszcze tylko cytrynę do pieczenia:) Pozdrawiam, Gustavo Woltmann