Pstrąg pieczony z natką pietruszki

M&B
Pstrąg pieczony z natką pietruszki

Pstrąg pieczony z natką pietruszki to nasz nowy pomysł na przygotowanie tej popularnej i smacznej ryby. Danie to jest proste i szybkie do wykonania, dlatego może sprawdzić się w zabiegany dzień lub gdy nie chcemy spędzić dużo czasu w kuchni, a mamy ochotę zjeść coś dobrego i zdrowego. Mięso ryby po upieczeniu jest soczyste, doskonale przejmuje aromaty czosnku oraz pietruszki i nawet bez dodatków pstrąg pieczony z natką pietruszki może stanowić samodzielne danie.

Pstrąg pieczony z natką pietruszki – składniki

  • 2 pstrągi
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka zimnego masła
  • sól, pieprz do smaku



Wykonanie

Pstrągi dokładnie umyć, osuszyć, oprószyć mieloną solą gruboziarnistą i kolorowym pieprzem (wewnątrz i na zewnątrz).

Ząbki czosnku obrać, lekko rozgnieść, pietruszkę opłukać i wraz z kilkoma wiórkami masła włożyć do środka każdej ryby. Następnie przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pstrągi z natką pietruszki piec w piekarniku nagrzanym do 180oC (z termoobiegiem) przez 20-25 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pstrąg pieczony z natką pietruszki
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • M&B

    11 stycznia 2017 at 15:09

    Smacznego. 🙂

  • Gustavo Woltmann

    11 stycznia 2017 at 14:08

    Dzięki za świetny przepis, właśnie dzisiaj będę robił! Dorzucę jeszcze tylko cytrynę do pieczenia:) Pozdrawiam, Gustavo Woltmann

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis