Makaron

W czasie rodzinnego zjazdu Mama przygotowała domowy makaron do ragu bolognese Szwagra Eda. Wspólne ich danie wyszło tak pyszne, że nic nie zostało do zrobienia zdjęcia na naszego bloga. Jakiś czas później sami przygotowaliśmy
Makaron – składniki
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- sól i olej do gotowania makaronu
|
Wykonanie
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajka, dodać sól i oliwę. Zagniatać kilkanaście minut, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie miękkie i sprężyste. Przykryć je ściereczką i pozostawić na 30 minut.
Po tym czasie ciasto na makaron podzielić na kilka części, które rozwałkować na cienkie placki, posypać je mąką. W zależności od tego, jaki makaron chcemy uzyskać, odpowiednio złożyć ciasto np.:
– na rosół – placki pokroić na długie paski o szerokości 5 cm, ułożyć je jeden na drugim i kroić wzdłuż krótszego boku na wąskie słupki,
– pappardelle (długi, szeroki makaron) – placki podsypać mąką, złożyć je dwu- lub trzykrotnie, odkrawać paski szerokości 1-1,5 cm,
– łazanki – każdy placek pokroić na paski o szerokości 1 cm, a następnie na małe kwadraty.
Gdy makaron jest już pokrojony, podsypać go mąką, aby się nie posklejał, i pozostawić na 30 minut do przeschnięcia.
W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę z dodatkiem oleju, partiami gotować makaron, aż będzie al dente. Odłowić łyżką cedzakową i od razu podawać.
|
Podobne przepisy
