Surówka z kiszonej kapusty

Jedną z podstawowych polskich surówek jest surówka z kiszonej kapusty. Jest ona nie tylko smaczna, ale i zdrowa, gdyż kiszona kapusta zawiera duże ilości witaminy C, E, fosforu i wapnia. Do tego jest niskokaloryczna, bo 100 g surówki z kiszonej kapusty dostarcza jedynie 17 Kcal. Z ciekawostek możemy dodać, że corocznie we wrześniu w miejscowości Charsznica odbywają się Dni Kapusty. Kto wie, czy i nasza kapusta użyta do surówki nie pochodziła z tamtejszych upraw i nie brała udziału w tym święcie. 😉
Surówka z kiszonej kapusty – składniki
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 marchewka
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Kapustę przepłukać pod zimną wodą, odcisnąć i poszatkować.
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, pokroić na drobną kostkę.
Do miski włożyć kapustę, startą marchewkę, cebulę oraz pietruszkę. Dodać oliwę, musztardę, cukier, dokładnie wszystko wymieszać. Surówkę z kiszonej kapusty doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podobne przepisy
