Zupa szczawiowa

M&B
Zupa szczawiowa

Wiosna w pełni, więc na talerzach pojawiła się zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu, podana z ugotowanym na twardo jajkiem. Taka zupa kojarzy mi się z domem rodzinnym i nastoletnimi wspomnieniami, trzeba było troszkę nachodzić się po łące, aby zerwać odpowiednią ilość liści szczawiu. Takie wyjście na oddaloną nieco od domu łąkę sprzyjało obcowaniu z przyrodą, mogłam zanurzyć się w wysokiej trawie, obserwować przesuwające się po niebie chmurki oraz wsłuchiwać się w śpiew skowronków. Czasami brakuje mi tego w wielkim mieści, jednak na szczęście brak łąk w okolicy nie oznacza, że trzeba zrezygnować ze smaków dzieciństwa. W tym roku udało nam się kupić świeży szczaw na bazarku i to z niego powstała zupa szczawiowa na wywarze z warzyw.

Składniki na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu

  • 200 g świeżego szczawiu
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • grzanki pszenne




Wykonanie

Marchewki, pietruszkę oraz seler obrać, przekroić na 4 części, wrzucić do garnka, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Zalać 2 litrami zimnej wody, postawić na ogień, gotować przez 30 minut. Warzywa wyjąć z garnka, odłożyć.

Szczaw opłukać, posiekać.

Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szczaw, podsmażać kilka minut – szczaw się skurczy oraz zmieni kolor. Przełożyć go do garnka z warzywnym wywarem, gotować ok. 5 minut. Odstawić z ognia, wlać kremówkę, przemieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Zupę szczawiową podawać z jajkami ugotowanymi na twardo – można je pokroić na ćwiartki lub w kostkę. Bardzo często dodaje się również gotowane ziemniakami albo grzanki. Dodatkowo do szczawiowej można dołożyć starte na tarce ugotowane warzywa.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa szczawiowa
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    9 września 2020 at 15:55

    A gdzie miejsce na podium dla rosołu i pomidorowej? 🙂

  • Basia

    9 września 2020 at 01:50

    Szczawiowa to królowa zup!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis