Makaron z tuńczykiem i jarmużem

M&B
Makaron z tuńczykiem i jarmużem

Ponownie mieliśmy na kolacji gościa, który preferuje dania bezmięsne, dlatego też przygotowaliśmy makaron z tuńczykiem i świeżym jarmużem. Bogactwo smakowe sosu tworzyły również suszone pomidory, cebula oraz kremowe mascarpone, a jego konsystencja pozwoliła na dokładne wymieszanie go ze wstążkami makaronu. Pyszne, proste, szybkie i kolorowe danie. 🙂

Makaron z tuńczykiem i jarmużem – składniki




Wykonanie

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie przelać go zimną wodą.

Tuńczyka osączyć. Pomidory pociąć w cienkie paski, jarmuż na mniejsze części.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, smażyć do miękkości.

Do cebuli dodać tuńczyka oraz mascarpone, wymieszać i wlać 1/2 szklanki wody, żeby powstał sos, zagotować. Wsypać pomidory i jarmuż, trzymać na małym ogniu 5 minut – w razie konieczności dolać jeszcze wody.

Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do niego ugotowany makaron, dobrze wymieszać, żeby cały został pokryty sosem.

Makaron z tuńczykiem i jarmużem podawać na gorąco.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Makaron z tuńczykiem i jarmużem
Autor
Opublikowane

2 Komentarze

  • beata

    24 sierpnia 2016 at 17:41

    całkiem przyzwoity przepis na szybciutki obiad, zjadłam ze smakiem, dzięki 🙂

  • Monica

    28 kwietnia 2016 at 12:55

    Bardzo fajny pomysł! Zjadłabym ze smakiem.
    Pozdrawiam!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis