Makaron z tuńczykiem i jarmużem

Ponownie mieliśmy na kolacji gościa, który preferuje dania bezmięsne, dlatego też przygotowaliśmy makaron z tuńczykiem i świeżym jarmużem. Bogactwo smakowe sosu tworzyły również suszone pomidory, cebula oraz kremowe mascarpone, a jego konsystencja pozwoliła na dokładne wymieszanie go ze wstążkami makaronu. Pyszne, proste, szybkie i kolorowe danie. 🙂
Makaron z tuńczykiem i jarmużem – składniki
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (130 g po odsączeniu)
- 1 średnia cebula
- 125 g mascarpone
- 70 g świeżego jarmużu
- 1/2 słoika suszonych pomidorów w oleju
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 400 g makaronu wstążki
|
Wykonanie
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie przelać go zimną wodą.
Tuńczyka osączyć. Pomidory pociąć w cienkie paski, jarmuż na mniejsze części.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię z olejem, smażyć do miękkości.
Do cebuli dodać tuńczyka oraz mascarpone, wymieszać i wlać 1/2 szklanki wody, żeby powstał sos, zagotować. Wsypać pomidory i jarmuż, trzymać na małym ogniu 5 minut – w razie konieczności dolać jeszcze wody.
Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Przełożyć do niego ugotowany makaron, dobrze wymieszać, żeby cały został pokryty sosem.
Makaron z tuńczykiem i jarmużem podawać na gorąco.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
beata
24 sierpnia 2016 at 17:41
całkiem przyzwoity przepis na szybciutki obiad, zjadłam ze smakiem, dzięki 🙂
Monica
28 kwietnia 2016 at 12:55
Bardzo fajny pomysł! Zjadłabym ze smakiem.
Pozdrawiam!