Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem

Paprykę już kilka razy przekładaliśmy z miejsca na miejsce, nie mając na nią apetytu. Dzisiaj kupiliśmy mięso mielone z indyka i od razu je wykorzystaliśmy do przygotowania lekkiego, lecz sycącego dania z papryką w roli głównej. Tak jak zazwyczaj postanowiliśmy ją nafaszerować, ale tym razem dodaliśmy świeży bakłażan. Efekt był bardzo smakowity i polecamy samemu spróbować papryki nadziewanej ryżem i bakłażanem. 🙂
Papryka nadziewana ryżem i bakłażanem – składniki
- 4 średnie papryki
- 1/2 kg mięsa mielonego
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Bakłażan umyć, pokroić w drobną kostkę.
Pomidory sparzyć, usunąć skórki, pokroić na duże kawałki.
Papryki umyć, odkroić górną część, wydrążyć gniazda nasienne.
Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie, odstawić.
Na patelnię z olejem włożyć bakłażan i cebulę, podsmażyć na średnim ogniu, aż bakłażan będzie miękki. Dołożyć mięso mielone, dalej podsmażać do lekkiego zarumienienia się mięsa. Dodać pomidory, koncentrat pomidorowy, łyżeczkę cukru, majeranek. Wsypać ryż, dokładnie wymieszać i odstawić z ognia. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Papryki nadziać przygotowanym farszem, przykryć odciętą górną częścią i włożyć do garnka do gotowania na parze. Papryki nadziewane ryżem i bakłażanem są gotowe po ok. 15 minutach.
|
Podobne przepisy
