Crumble z truskawkami i rabarbarem
Crumble z truskawkami i rabarbarem to pomysł na smaczny deser z owocami sezonowymi, który można szybko przygotować. Osoby, które z niecierpliwością czekają na wystudzenie ciast, będą zadowolone, gdyż crumble można nakładać na talerz niemalże po upieczeniu. O tej porze roku sprawdza się połączenie ciepłego deseru podanego z gałką orzeźwiających lodów. 🙂
Składniki na crumble z truskawkami i rabarbarem
Kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 75 g brązowego cukru
- 75 g zimnego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g płatków migdałowych
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
|
Wykonanie
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, większe owoce przekroić na pół.
Z rabarbaru odciąć oba końce, obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki.
Foremkę do zapiekana wysmarować margaryną. Włożyć owoce, posypać cukrem i mąką, wymieszać, równomiernie rozłożyć je w naczyniu.
Do miseczki wsypać mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, dodać pokrojone na kawałki zimne masło, rozdrobnić między palcami, aby powstały grudki. Wsypać płatki migdałowe, delikatnie wmieszać je w ciasto.
Kruszonką z migdałami przykryć owoce, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC (z termoobiegiem), piec do zrumienienia się kruszonki – ok. 30-35 minut.
Crumble z truskawkami i rabarbarem wyjąć z piekarnika, odstawić na 10 minut. Podawać na ciepło np. z dodatkiem gałki lodów lub po wystygnięciu.
|