Ciasto na kefirze z letnimi owocami

Ciasto na kefirze z letnimi owocami to szybka i łatwa propozycja na pyszne, wakacyjne ciasto. Podczas naszego wakacyjnego pobytu u Mamy, nie może go zabraknąć, tym bardziej, że letnich owoców jest pod dostatkiem na krzaczkach w ogródku Mamy lub Sąsiadów. 😉 Tym razem zrobiliśmy dość kwaśną wersję, bo ciasto na kefirze posypaliśmy m. in. wiśniami, czerwonymi i czarnymi porzeczkami. Jak zwykle ciasto z kefirem pięknie urosło, było miękkie i wilgotne, a kruszonka maślana i chrupiąca.
Ciasto na kefirze z letnimi owocami – składniki
-
Owoce:
- 400 g sezonowych owoców (np. wiśni, czarnych i czerwonych porzeczek, borówek)
-
Ciasto na kefirze:
- 1 szklanka kefiru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka wielkości L
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Przygotowanie
Owoce:Owoce opłukać, z wiśni wydrążyć pestki, porzeczki oderwać z gałązek.
Kruszonka:Do miseczki wsypać mąkę oraz cukier, dodać zimne masło. Rozgniatać między palcami, aby powstała kruszonka. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Ciasto na kefirze:Do miski wlać kefir, dodać jajka oraz olej, wymieszać do połączenia się składników.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszankę partiami dodawać do mokrych składników, za każdym razem wmieszać je trzepaczką lub widelcem.
Wykonanie
Ciasto wylać na blachę (22/30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć na nim owoce, lekko wciskając je do środka. Na wierzchu rozsypać kruszonkę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 50-60 minut.
Ciasto na kefirze z owocami pozostawić w uchylonym piekarniku na 15 minut, po czym wyjąć i pozostawić w formie do wystygnięcia.
Podobne przepisy





