Golonka pieczona na kiszonej kapuście

Golonka zawsze kojarzyła mi się z daniem podawanym w góralskich gospodach, gdzie po zejściu ze szlaku chcemy zjeść coś gorącego i sycącego. W domu pojawiała się tylko w galarecie, nigdy jako osobne danie. Teraz to się zmieniło i wspólnie chętnie przyrządzamy sobie golonkę na różne sposoby. Dzisiaj dzielimy się z Wami przepisem na golonkę pieczoną na aromatycznej, piwnej kiszonej kapuście – to nasza ulubiona wersja.
Golonka pieczona na kiszonej kapuście – składniki
- 2 golonki
- 1 cebula
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka wody
- 500 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka piwa
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1/2 łyżeczki kminku
- sól, pieprz
|
Wykonanie
Golonkę dokładnie umyć.
W garnku zagotować ocet z wodą i cebulą, przestudzić zalać golonkę. Odstawić w chłodne miejsce na jeden dzień.
Kapustę opłukać, odcisnąć z wody, poszatkować na mniejsze kawałki.
Na patelnię wlać olej, wsypać cukier, podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie płynny karmel. Dodać kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i kminek, wymieszać, smażyć 10 minut. Dolać szklankę piwa, zagotować, następnie całość od razu wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.
Golonki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić i popieprzyć, przełożyć na kapustę. Zamknąć naczynie pokrywą i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piec 2-2,5 godziny – mięso powinno odchodzić od kości.
|
Podobne przepisy
