Syrop imbirowy

Korzystając z niskiej ceny imbiru, kupiliśmy prawie kilogram świeżych, soczystych, dorodnych korzeni, z których po raz kolejny ugotowaliśmy syrop imbirowy. W okresie jesienno-zimowym syropem z imbiru wzmacniamy swoją odporność, dodając go do herbaty lub ciepłej wody z cytryną i miodem. Domowy syrop z imbiru posiada właściwości świeżego imbiru, ale jest łatwiejszy w przechowywaniu i stosowaniu jako dodatek do napojów, gdyż wystarczy tylko sięgnąć po łyżeczkę i wlać dawkę wzbogacającą ich smak i aromat.
Składniki na imbirowy syrop
- 250 g korzenia imbiru
- 250 ml wody
- 400 g cukru
- sok z 1 cytryny
|
Wykonanie
Imbir obrać, najlepiej zrobić to przy użyciu łyżeczki do herbaty. Opłukać, odciąć zeschnięte i zdrewniałe fragmenty. Imbir pokroić w cienkie plasterki, używając odpowiedniej tarczy robota kuchennego lub ostrego noża.
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, doprowadzić do wrzenia, gotować, aż cukier się rozpuści. Włożyć przygotowane wcześniej plastry imbiru, wlać sok z cytryny. Przykryć przykrywką, ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na małym ogniu przez 40 minut.
Kawałki imbiru wyjąć, gorący imbirowy syrop przelać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić na zakrętce i odstawić do wystygnięcia.
Syrop z imbiru można przechowywać przez kilka miesięcy, a po otwarciu najlepiej w lodówce.
|
Podobne przepisy
