Cukinia marynowana w słoikach
Nadszedł czas na przygotowanie przetworów na zimę z cukinii. Cukinia marynowana w słoikach jako pierwsza zagościła na półkach w spiżarni. Z ogródka Kuzynki wycięłam zieloną i żółtą cukinię, z których zrobiłam cukinię na zimę w zalewie octowej. Pierwszy słoiczek już został zjedzony i trzeba powiedzieć, że ta szybka i prosta sałatka z cukinii na zimę, smaczna jest. 🙂
Cukinia marynowana w słoikach
-
Składniki:
- 1,5 kg cukinii zielonej
- 1,5 kg cukinii żółtej
- 3 marchewki (ok. 300 g)
- 3 cebule (ok. 300 g)
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki wody
- 3/4szklanki octu spirytusowego 10%
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- liście laurowe (po 1 na słoik)
- ziele angielskie (po 2-3 ziarenka na słoik)
- pieprz kolorowy w ziarenkach (4-5 ziarenek na słoik)
- gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)
- olej (1 łyżka na słoik)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS
Wykonanie
Cukinie i marchewki umyć, następnie pokroić w plasterki. Można to zrobić używając noża lub tarki z ostrzem do krojenia w plastry.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Ząbki czosnku obrać, pokroić w plasterki.
Wszystkie warzywa przełożyć do dużej miski, zasypać solą, przemieszać. Odstawić na 2 godziny, aby warzywa puściły sok.
W tym czasie umyć i wyparzyć słoiki oraz nakrętki.
Do każdego słoika dodać liść laurowy, gorczycę, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz olej.
W garnku zagotować wodę z octem oraz cukrem.
Warzywa lekko odciskać z nadmiaru wody, układać je ciasno w przygotowanych słoikach.
Cukinię, marchewkę, czosnek i cebulę zalewać gorącą zalewą, dokładnie zamknąć słoiki.
Włożyć je do dużego garnka wyłożonego ściereczką, wlać ciepłą wodę do wysokości 3/4 słoików, pasteryzować 15-20 minut od momentu zagotowania się wody. Zapasteryzowane słoiki odwrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.